Annons
Dansk-svenska politikern Rasmus Paludan har ansökt om att få hålla en manifestation i Skellefteå. Foto: News Øresund - Johan Wessman / Jonatan Stålhös.

Efter Umeå – Paludan vill tala i Skellefteå redan idag: ”Ansökan kom in väldigt sent”

NYHETER Högerextrema dansk-svenska politikern Rasmus Paludan har ansökt om tillstånd för en sammankomst i Skellefteå.

Annons

Det var i går, måndag, som högerextrema politikern Rasmus Paludan höll en manifestation i Döbelns park i Umeå. Paludan har gjort sig känd i Sverige genom sina sammankomster med offentlig Koranbränning, vilket i Örebro ledde till vad som nu kallas för Påskkravallerna.

Vid besök i Umeå brändes aldrig Koranen. Västerbottens-Kuriren skriver att majoriteten av åskådarna på samlad signal gav sig av precis när det såg ut som att bränningen skulle börja. 

Annons

Under den cirka två timmar långa monologen berättade Paludan att han ämnade besöka fler Norrländska städer – däribland Skellefteå, rapporterar P4 Västerbotten.

Polisens presstalesperson Ulrica Palmer bekräftar för Megafonen att det har kommit in en tillsåndsansökan för att hålla en sammankomst i Skellefteå redan i dag, tisdag.

– Vi har inte beviljat tillstånd. Ansökan kom in väldigt sent, runt lunchtid i går, så det har helt enkelt inte funnits tid att handlägga ansökan, säger hon.

I början av året uppstod stora kravaller kring Rasmus Paludans manifestationer i Sverige. Foto: Johan Wessman, News Øresund

Polismästare Pontus Fälldin säger att ansökan dessutom var ofullständig och behövde kompletteras.

– Med tanke på de problem som uppstått kring hans arrangemang visste vi från start att det inte skulle bli enkelt att genomföra med kort varsel. Samtidigt är vi skyldiga att utreda hur sammankomsten ska kunna genomföras, säger han.

Finns det fortfarande chans för Paludan att få tillstånd för en sammankomst idag?

– Eftersom tidsspannet för handläggningen hela tiden krymper så är det en väldigt liten chans. Sannolikt inte, säger Pontus Fälldin.

Annons

Även om Paludan saknar tillstånd för att hålla en offentlig sammankomst har han ändå möjlighet att tala öppet.

– Yttrandefrihet är grunden. Han kan såklart dyka upp och sprida sina åsikter. Men om det blir ordningsstörningar på grund av det kan det bli brott mot ordningslagen, säger Ulrica Palmer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons