Annons
Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten. Foto: Klas Sjöberg / Pexels

Ny påfyllnadsdos snart möjlig för första gruppen västerbottningar

NYHETER Från den 1 september kan den första gruppen invånare i Västerbotten få ytterligare en påfyllnadsdos mot covid-19.

Annons

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos till alla som är 65 år eller äldre, och personer i andra riskgrupper. Rekommendationen säger även att personer mellan 18 och 64 år ska erbjudas möjlighet till vaccination under hösten.

I Västerbotten kommer påfyllnadsdosen först att erbjudas personer som är 75 år eller äldre, personer på särskilda boenden för äldre, personer med hemsjukvård eller hemtjänst, och andra riskgrupper. Vaccinationen inleds den 1 september men redan nu kan dessa personer boka en tid.

Annons

Efteråt kommer alla som är 65 år eller äldre ges möjligheten att boka. Region Västerbotten meddelar att dessa kommer att få en påminnelse hemskickad, i form av ett vykort.

– För att behålla ett bra skydd mot covid-19 är det viktigt att man tar de doser som man rekommenderas. Vaccinationen skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Det här ser vi framför allt på boenden för äldre, att även om fler blir sjuka så blir de inte lika allvarligt sjuka, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander i ett pressmeddelande.

Annons

När dessa fått påfyllnadsdosen kommer slutligen alla över 18 år att ges samma möjlighet. Rekommendationen att vaccinera sig gäller även personer som nyligen haft covid-19. Möjligheten fortsätter även att erbjudas de som inte vaccinerat sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons