Annons
Amanda "PöNPöN" Henriksson får möta publiken på Trästockfestivalen den här sommaren. Foto: Pressbild/montage

Stor bredd när Trästocks återvänder till Nordanå: ”Ser en ny generation musiker på Mullberget”

MUSIK I slutet av juli är Sveriges största fria musik- och kulturfestival tillbaka. Arrangörerna gör sig redo för 31:a upplagan av Trästockfestivalen. ”Fantastiskt att få samla hela övre Norrland och njuta av bra musik”, säger Ludwig Eriksson, ordförande i KF Mullberget.

Annons

Saker är sig åter likt, när Nordanåområdet än en gång kan ge plats för Trästockfestivalen och låta musiken fylla sommarnatten.

Något som inte minst Ludwig Eriksson är nöjd med.

– Självklart, Nordanå är ju vårt hem. Jag tror att vi och många andra känner att äntligen får vi träffas och mysa på Nordanå igen, säger han.

Annons

Det har varit en utmaning att få ihop planen i år. Restriktionerna släppte i mars och det fanns en oro att de trots allt ändå skulle återinföras.

Trästockfestivalen trästocks 2017 Foto: Adam Jonsson/pressbild

Först under våren stod det helt klart att de kunde ”tuta och köra”. Och när de började att gasa, ja då gjorde alla andra festivaler samma sak.

– Det sker mycket arrangemang och kickoffs just nu, så det har nästan varit brist på band. Det är många som är ute och spelar efter nästan tre år utan spelningar, säger Ludwig Eriksson.

Vi ser en ny generation musiker som växer fram på Mullberget.

Utmaningarna till trots är i skrivande stund inte mindre än 28 akter presenterade. I vanlig ordning finns det många lokala band och musiker representerade, till exempel Dynamo Chapel, Smicker, Blodet, Gin Lady och många fler.

Annons

Faktum är att pandemin kan ha fört med sig något positivt för Skellefteås musikscen, menar Ludwig Eriksson.

– Vi ser en ny generation musiker som växer fram på Mullberget. Under pandemin har det inte funnits så mycket saker att göra, men det har funnits kreativitet, säger han.

– Många av de nya banden har knappt material för att kunna göra en hel spelning än, men de kommer att vara med och jobba på festivalen och förhoppningsvis spela nästa år.

Amanda Henriksson gör musik under artistnamnet PöNPöN. Foto: pressbild

Skelleftebon Amanda Henriksson gör technomusik under artistnamnet PöNPöN. Hon säger att hon känner igen sig i vad Ludwig Eriksson beskriver.

– Under pandemin hade folk mer tråkigt. När man har tråkigt söker man sig till hobbys och intressen istället. Men vi kunde göra ganska mycket ändå från Mullberget, med livestreams och så. Man fick tänka annorlunda men engagemanget fanns där ändå, säger hon.

Hon tillbringar nästan alla dagar i veckan på Mullberget, där hon repar och hänger med de andra i föreningen. Hennes bild av Skellefteås musikscen framöver är positiv.

Jag är så peppad, det ska bli hur kul som helst!

– Det är så mycket på g med band som kommer upp ur jorden, så att säga. Till exempel Romb, Kjells Bänk, Blodet… det är namn som verkligen är på gång och sätter oss på kartan.

Annons

Eftersom hon gjorde premiär på Trästock förra året, när festivalen streamades online, blir årets festival hennes först tillfälle att fullt ut möta publiken på Nordanåområdet.

– Jag är så peppad, det ska bli hur kul som helst! Det finns inget roligare än att stå framför folk och se hur de reagerar på musiken, mår bra och dansar, säger Amanda Henriksson.

Artikeln är en del av Megafonen 22/6 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons