Annons
Bland andra är Maxida Märak och Smicker klara för festivalen. Foto: Pressbild / Arkivbild

Första artistsläppet inför Trästock: ”Smalt och brett, stort och smått”

MUSIK Nu släpps de första artisterna inför Trästockfestivalen 2022.

Annons

Efter tre år av inställda evenemang och digitala alternativ längtar arrangörerna till att anordna en riktig folkfest på Nordanå igen. Trästockfestivalen arrangeras den 22-23 juli och nu, på torsdagsmorgonen, tillkännages de första artisterna.

– Det är en fantastiskt känsla att återigen få arrangera festivalen och låta nya besökare upptäcka det unika med Trästock. Vi ska vara stolta och samtidigt rädda om vårt arv som en av få kvarvarande musik- och kulturfestivaler som alla kan ta del av oavsett storlek på plånbok, säger Ludwig Eriksson, ordförande i Trästockfestivalen.

Annons

– Trästock i år kommer precis som tidigare blanda smalt och brett, stort och smått för både ung som gammal, fortsätter han i ett pressmeddelande.

Trästock 2022 – artistsläpp 1

Text och källa: Trästockfestivalen

• Maxida Märak
Maxida Märak är en av landets mest unika och tongivande artister. Med senaste albumet ”Utopi” inledde Maxida Märak en ny fas som artist. Fortfarande grundad i explosiv och personlig hiphop, oftast med elektroniska beats som drivmedel, har Maxida vävt in givna pophooks på ett sätt vi inte hört tidigare och tar även tydlig inspiration från modern R&B. Med tyngd och budskap i fokus når Maxida ut bredare är förr, utan att tappa fotfäste eller identitet.

• Broder John
Umebördiga Broder John blev snabbt efter 2016 års solodebut ”Cool” en av scenens mest intressanta röster och hyllningarna lät inte vänta på sig. På ett avväpnande sätt behandlades tonåren med en träffande precision över unika ljudlandskap. Fem år har passerat sedan dess och under tiden har han både skrotat en uppföljare, men också slutfört en, det kritikerhyllade albumet ”DRIFT” som släpptes i maj.

Annons

• Dynamo Chapel
20 års väntan är över! Eller i alla fall 17. 2005 gjorde nämligen Dynamo Chapel det som skulle bli bandets sista gig. Men det visste ingen då. Inte ens bandet själva. Att spelningen ägde rum på Trästock var dock ingen slump, trots att bandet bildades, levde och verkade i Stockholm, så härstammade samtliga medlemmar från Skellefteå, och hade tidigare spelat på festivalen 2000, 2001, 2002 och 2003 (vad hände 2004 kan man undra?).

Efter att sista ackordet klingat ut den där sommarkvällen 2005 följde det gamla vanliga; jobb, studier, förhållanden, flyttar, separationer och enstaka demoinspelningar. Vid Trästock 2019 sammanstrålade dock ursprungstrion Ericsson, Lundmark och Hällgren (som tillsammans bildade bandet 1998) och började löst prata om en comeback. Precis när bandet var i spadtagen kom pandemin emellan, planerade inspelningar blev digitala Teams-möten, filer skickades mellan datorer samtidigt som en och annan folköl knäpptes upp framför skärmen. Something was cooking.

• Blodet
Blodet må ha tagit klivet från underjorden upp till ytan men spelar fortfarande lika mörk, vacker och stundvis straffande hård musik. Efter att ha skrivit på skivkontrakt med engelska Church Road Records, släppt hyllade EP:n ’Vision’ och uppmärksammats både i Sverige och utomlands under pandemiåren är Blodet redo att leva på riktigt igen.

• Barons Court
Band från Skellefteå med obeskrivbar hårdrock. Måste upplevas. Helst live!

Annons

• Smicker
Göteborgsbaserade Smicker gör sin första Trästockspelning, men medlemmarna känns igen från Trästock-bekanta band som Stolen Deer, Salenko, Molnet och Annorlunda Randoms. Bandets debut Seterra kom hösten 2020 och möttes med lovord i bland annat Hymn och Gaffa, samt med en nominering i Gaffapriset: Årets Band.

Under 2022 spelar Smicker låtar från den mjuka pop-EPn Seterra samt aningen vassare bitar från det till hösten kommande albumet. Smicker är snällt men inte harmlöst, glatt men inte glättigt och består av lika delar avspändhet som allvar. Basen är groovy, saxofonen lagom sliskig, poesin subtil och sången vän.

• Lea & the Loved Ones
Med rättfram indie-folk kommer Lea, denna gång solo och utan the Loved Ones, bjuda in till en resa som berör. Lea, bosatt i Göteborg men ursprungligen från Tyskland, sjunger om livet, om kärleken, om havet och om det bitterljuva i att längta.

Hennes röst, ömsom jublande och kraftfull, ömsom skör och oerhört nära, ackompanjeras av ivrigt men harmoniskt gitarrplockande. Att Leas publik ofta drar paralleller till Joni Mitchell är alltså lätt att förstå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons