Annons
Krister Hägglund fotograf vid Skellefteå museum. Foto: Jonatan Stålhös/arkiv

Oväntade glädjebeskedet – fint pris till Skelleftefotograf: ”Många storfräsare som fått det”

KULTUR Fotografen och Skelleftebon Krister Hägglund hittas som en av årets tre pristagare när Arbetets museum delar ut Dokumentärfotopriset. "Oväntat, förstås", säger han själv om uppmärksammandet.

Annons

Sedan 2001 har Arbetets museum i Norrköping delat ut Dokumentärfotopriset, ett stipendium på 25 000 kronor för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Det går inte att ansöka om priset, det delas ut av en jury.

Annons

Vilket bidrog till överraskningen för Krister Hägglund, till vardags anställd som fotograf vid Skellefteå museum.

– Jag fick ett mejl av dem häromveckan. Först trodde jag att det var ett utskick om deras utställning men så började jag läsa och bara ”MEN DET ÄR JU JAG, vad är det här”. Det var ju kul. Väldigt oväntat, säger han med ett litet skratt.

Krister Hägglund Foto: Kristina Friberg

Genom åren har fotografer som Anders Petersen, Paul Hansen, Elin Berge och Elisabeth Ohlson Wallin tilldelats priset.

– Ja det är ju många storfräsare som fått det.

Annons

Krister beskriver sig själv som en ”total bildmänniska”. Han fotograferar dagligen, både privat och i arbetet, och ser bilder överallt. Men enligt honom är hans fotograferande inte så genomtänkt utan mer reaktioner på vad han möter omkring sig.

– Man ser något som man reagerar på och då blir det. Jag kan gå förbi någonting 20 gånger men så en dag så är det ett konstigt ljus på det som gör att det sticker ut, säger han.

Priset och stipendiet från Arbetets museum är det senaste i vad som börjar vara en rad av framgångar. Tidigare i år beviljades Krister Hägglund ett ettårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden, förra året fick han ett stipendium från Författarfonden för att göra fotoboken ”Lux” och tidigare i år visades hans utställning Hjortronlandet på Sara kulturhus.

Nomineringen från juryn:

Krister Hägglund får 25 000 kr för sitt osvikliga öga för såväl komposition som för tillvarons lågmälda absurditeter. I sina bilder lyfter Krister fram både det skeva, sköra och det överraskande poetiska hos både platser och människor, och låter oss betrakta dem med ny blick och stor ömhet. Krister är en av Sveriges få kvarvarande museifotografer, anställd vid Skellefteå museum. En uthållig och hårt arbetande fotograf, väl värd att lyfta fram i rampljuset, med hopp om att han ska fortsätta att utveckla sina egna projekt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons