Annons
Peter Carlsson. Foto: Pressbild / Jonatan Stålhös

Northvolt säkrar nya miljarder till expansion i Europa: ”Vi är stolta”

NÄRINGSLIV Northvolt har säkrat ytterligare 1,1 miljarder dollar, motsvarande över 11 miljarder kronor, till bolagets expansion av battericells- och katodmaterialproduktion i Europa.

Annons

Strax före årsskiftet producerades den första battericellen i Skellefteå. Under våren gjorde Northvolt sin första kommersiella leverans härifrån. Tanken är att kontinuerligt trappa upp och expandera verksamheten i Skellefteå; Northolt beskriver det som ett nyckelprojekt, tillsammans med etableringen av bolagets nya gigafabriker i Göteborg och tyska Heide.

Det är inte allt som sker, för nu har Northvolt säkrat ytterligare 1,1 miljarder dollar – motsvarande över 11 miljarder kronor – till bolagets fortsatta expansion i Europa. Vd Peter Carlsson är glad för förtroendet, efterfrågan på batterier ökar och pengarna hjälper dem i strävan mot ett fossilfritt samhälle.

Annons

– Vi är stolta och tacksamma för stödet och förtroendet från dessa investerare och partners i världsklass. Vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att hålla det löfte vi har gett dem att bygga världens grönaste batteri, säger Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

De som investerar är AMF, AP-fonderna 1-4, ATP, Ava Investors, Baillie Gifford, Compagnia di San Paolo genom Fondaco Growth, Folksam Group, Goldman Sachs Asset Management , IMAS Foundation, Olympia Group, OMERS Capital Markets, PCS Holding, Swedbank Robur, TM Capital samt Volkswagen Group.

Annons

Tillskottet innebär att Northvolt säkrat nästan 8 miljarder dollar totalt, över 83 miljarder kronor, i eget kapital och skulder sedan 2017.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons