Annons
Andra gången som evenemanget blev av fördubblades antalet besökare. De hoppas slå nytt rekord denna sommar.

Bågskytte, kämpalekar och mycket mer – medeltiden kommer tillbaka till Kyrkholmen: ”Är jättemysigt”

NÖJE Till vajande vimplar och musikens klang kommer medeltiden tillbaka till Skellefteå. Medeltidsdagarna anordnas på Kyrkholmen den 14-16 juli, fullspäckade med aktiviteter.

Annons

Med inspiration från Medeltidsdagarna i Luleå och Medeltidsveckan på Gotland kände Åsa Sandberg och Kristina Nordmark att de ville göra någonting eget. De gick förbi Kyrkholmen en dag och tänkte, varför inte här? Svenska kyrkan resonerade likadant, upplät marken och 2017 arrangerades de första Medeltidsdagarna i Skellefteå, som lockade omkring 5 000 besökare.

– Nästa gång fördubblade vi det till 10 000. Vi hoppas att folk är sugna på arrangemang nu också, så kanske vi slår rekord igen. I sommar är målet 12 000, säger Kristina glatt.

Annons

Andra gången blev 2019. Tanken har varit att anordna Medeltidsdagarna vartannat år, för att de och Luleå-dagarna ska gå omlott, men fjolårets evenemang gick i stöpet med pandemin. När de nu kommer tillbaka försöker arrangörerna jobba in ett lokalhistoriskt perspektiv.

– Hur kunde en människa ha levt på medeltiden i Skellefteå och närområdet? Utställningen i logen kommer att ha fokus på det, berättar Kristina.

Gott om saker att göra

Utställningen är en av många, många aktiviteter vid Kyrkholmen. Mycket är för barn men inte allt. Medan de mindre går riddarskola, gör utmaningar eller provar bågskytte kan de äldre kolla in kaféet, marknaden eller någon av föreläsningarna. Åsa och Kristina tror att det är vidden som gör det hela så roligt.

Det bästa är kanske stämningen, berättar Åsa och Kristina. De uppmuntrar även andra att klä ut sig.

– Det är himla blandat, så det finns verkligen något för alla. Jag tror också att det kan kännas kul att kliva in i en annan värld en stund, säger Kristina.

– Och området är jättemysigt, inte minst när det smyckas med vimplar och allting, säger Åsa.

Varje dag anordnas det kämpalekar i rustning, bland annat till förmån för barncancerfonden, och olika workshops. Gycklare och musiker sätter stämningen, det ska även finnas en sagoberättare här.

– Och Svansele vildmarkscenter kommer att erbjuda medeltidsinspirerad mat, berättar Åsa.

Annons

Har ni någon personlig favorit av alltsammans?

– Vi måste lyfta bågskyttet lite särskilt. Annars är det nog stämningen. Vi hoppas att man ska känna sig glad, avslappnad och ha trevligt i sommar också, som man kanske inte kunnat på länge, säger Kristina.

Även kul på egen hand

Duon anordnar det hela tillsammans med Skellefteås medeltidsförening Reengarda, med stöd från Skellefteå kommun. Volontärerna klär ut sig under Medeltidsdagarna. Besökare välkomnas att göra det med, det höjer stämningen ännu mer och ingen sparkar bakut om ett spänne inte är tidsenligt korrekt.

– Det är väldigt lättsamt. Vi hoppas att så många som möjligt vill klä ut sig, uppmuntrar Åsa.

Annons

De väntar även tillresta entusiaster från andra medeltidsföreningar. Särskilt från Umeå och Luleå, men även Sundsvall och Stockholm exempelvis. Klockan fem på aftnarna kommer de att stänga entrén till Kyrkholmen och ha roligt på egen hand.

– Då tänker vi ha lite egna kurser, tävlingar och sånt. Alla som ställer upp gör det helt ideellt, så det känns bra att de också får ha roligt ihop, säger Kristina.

Artikeln är en del av Megafonen 22/6 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons