Annons
Foto: Arkivbild

Bostad: Prisuppgången i Skellefteå tågar på – se senaste utvecklingen

BOSTAD Svensk Mäklarstatistik presenterar färska siffror om bostadsmarknadens utveckling i kommunen, länet och landet.

Annons

I maj stagnerade prisutvecklingen i Sverige, visar senaste mätningarna av Svensk Mäklarstatistik. Villapriserna minskade rentav med 1 procent, men på årsbasis har de ändå ökat med 5,7 procent i landet, och bostadsrättspriserna med 5,3 procent.

– Att temperaturen på bostadsmarknaden sjönk i maj var både väntat och naturligt. Inbromsningen syns tydligast i Stockholm. Det är också den marknad som gått starkast under det senaste året. Skillnaden mellan ut- och slutpris sjunker också, vilket är positivt för köparna och vittnar om en lugnare marknad, säger Jonas Rosén, vd på Mäklarsamfundet, i en kommentar.

Skellefteå går emot trenden, då villapriserna steg i kommunen även under maj. Över tre månader har priserna ökat med 15,1 procent här, att jämföra med 4,2 procent i Västerbotten och 2,1 procent i riket.

Annons

101 villor har sålts i Skellefteå under denna period, till ett medelpris av 3 107 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 25 304 kronor.

Bostadsrättspriserna visar en nedgång på slutet, men på tre månader har de ändå ökat med 2,9 procent i kommunen. Och 0,6 procent i riket, medan priserna minskat med 2,6 procent i länet.

227 bostadsrätter har sålts i Skellefteå under samma period, till ett medelpris av 2 025 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 29 488 kronor.

Annons

Långsiktig utveckling

På årsbasis har villapriserna nu stigit med 24,4 procent i kommunen, och bostadsrättspriserna med 21,8 procent. Skellefteå fortsätter att utmärka sig här, då motsvarande siffror för Västerbotten är 14,8 procent och 10,5 procent.

I riket har villapriserna som sagt ökat med 5,7 procent och bostadsrättspriserna med 5,3 procent på ett år.

Villaprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan juni 2021. Källa: Svensk Mäklarstatistik
Bostadsrättsprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan juni 2021. Källa: Svensk Mäklarstatistik

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons