Det pågår repetition vid teaterscenen i Medleforsparken. Närmast scenkanten står regissören Annika Kofoed och iakttar noggrant ett dialogskifte.
När hon tar till orda använder hon händer och kroppsspråk lika mycket som rösten.
– Bra så, men tänk på betoningen. “Raka vägen till kvällen”, säger hon med emfas på slutet av meningen.
Efter lång förberedelse har uppsättningen av årets sommarteater “Wendy och Peter Pan” flyttat ut för att börja repetera på plats.
Scenområdet omgärdas av lummig grönska och forsens lugna brus ligger som en ljudmatta.
– Det är så häftigt. Man hör fåglar och vinden susar. Det blir en helt annan atmosfär och känsla på en gång, säger skådespelaren Filip Tapper.
Han spelar Nollan, ett av vilsebarnen. Teatern baseras på den klassiska sagan som många nog mest känner till genom Disneyfilmen om Peter Pan från 1953.
Men förutom att vara i landet Ingenstans så utspelar sig händelserna i den här versionen i ett nutida Skellefteå.
Boken har undertoner av väldigt existentiella frågor som livet, vad som händer efter döden och barns tankar om det.
Fokuset är också flyttat till storasyster Wendy (som heter Lena i den svenska översättningen av Disnefilmen) som är i tonåren, mitt i en frigörelse från barndomen och föräldrarnas förväntningar.
– Läser man originalboken så är det faktiskt ganska mycket fokus på Wendy. Boken har undertoner av väldigt existentiella frågor som livet, vad som händer efter döden och barns tankar om det, säger regissören Annika Kofoed, som också skrivit manus.
En stor del av skådespelarna till “Wendy och Peter Pan” är elever från Musikalakademien vid Strömbäcks folkhögskola.
16 elever gör 8 roller, vilket gör att det alltså finns 2 personer på varje roll. Men de uppträder inte samtidigt – de har delat upp sig i två “lag”. Lagen alternerar och gör några föreställningar var per vecka, så publiken kommer att möta olika skådespelare beroende på vilken dag man ser föreställningen.
Peter Pan är smidig men lite som en grottmänniska.
– Vi ville att fler personer skulle ha bärande roller. I stället för att skriva in många små roller gjorde vi på det här sättet, säger Joel Götell, en av de två som spelar Peter Pan.
Hans tolkning av Pan är som en blandning av Tarzan och Spindelmannen, menar han.
– Peter Pan är smidig men lite som en grottmänniska. Han har vuxit upp med ett gäng ungar i skogen och de har aldrig haft en vuxen omkring sig – de busar och tänker inte på så mycket mer än att njuta. Det är en väldigt fysisk roll och jag svettas mycket av att göra den, men det är väldigt kul, säger Joel Götell.
Han spelar mot Emilia Ekström, en av två som gör Wendy. Hon tycker att det har varit kul att spela tonåring och leva ut alla stora känslor som hör den perioden till.
– Det har varit intressant att utforska, hur det är att bli vuxen och hur man hittar sin väg. Ingenting är självklart när man upplever det för första gången, säger Emilia Ekström.
Hon har tidigare erfarenhet av att jobba på sommarteater och vet vad som väntar.
– Man får mycket frisk luft och är ute mycket i alla sorters väder. Man somnar gott om kvällarna, skrattar hon.
Föreställningen har premiär den 15 juni.