Annons
Stolen Deer består av Gustaf Normark, Per Holgersson, Anton Fahlgren och Elias Wahlberg. Låten “You were a friend” är deras första släpp sedan albumet “Morning peasant” 2012. Foto: Carl Ander

Skelleftebandet släpper första låten på tio år: “Tror att Abba lånat av oss”

MUSIK Runt 2010 bubblade det en del kring Skelleftebandet Stolen Deer. Men efter debutalbumet “Morning Peasant” har det varit tyst – fram tills att en ny singel släpptes förra veckan. Megafonen ringde upp bandets sångare Anton Fahlgren.

Annons

Hur kommer det sig att ni släpper en låt nu efter 10 år?

– Vi är fortfarande bra kompisar, träffas mycket och tycker att det är kul att spela ihop. Så vi bestämde för ganska länge sedan att göra en ny låt. Det var dessutom före Abba gjorde sin reunion, så kanske var det vi som inspirerade dem. Men jag tror inte det.

– Sen är ju ytterligare en anledning att vi inte ville att Amber Oak skulle få sista ordet. Vi delade replokal då, men hade en stark rivalitet med dem. En gång kom de tillbaka från en resa till Thailand och hade köpt coola linnekläder allihop. De var all in strandraggarstilen. Då kontrade vi med att skaffa matchande slipsar och började att spela i kostym, all in mormoner. Det var dem vi mätte oss mot kan man säga och deras sista släpp kom 2013. Så vi ville väl få det sista ordet.

Annons

Spelar ni fortfarande ihop i Stolen Deer?

– Nej det gör vi väl inte. Jag och Gustaf (Normark) spelar i bandet Smicker tillsammans. Per (Holgersson) var med ett tag men inte längre. Och Elias (Wahlberg) bor i Stockholm.

Berätta om nya låten “You were a friend”.

– Den är ganska rakt på, någon typ av 90-talsdoftande indielåt med mycket elgitarr. Jag och Elias sjunger unisont på verserna, även det är en grej som jag tror att Abba lånat av oss, och sen sjunger vi i stämmor på refrängen. Vi har aldrig gjort så förut så det var lite kul, syftet var att få fram en ny röst av kombinationen.

Annons

Har ni fler låtar på gång?

– Just nu var det bara det här släppet. Vi tyckte bara att det var kul och inte del av någon större plan. Mer än att få sista ordet mot Amber Oak.

På tal om det har jag hört rykten om att Amber Oak och även Vote Dukakis har nya grejer på gång. Vad vet du om det?

– Ja det stämmer, även om släppen inte är relaterade till varandra. En anledning till att det händer nu kan vara att man har lite distans till musiken man gjorde förut. Vi var så unga då och preferenserna för vilken typ av musik man ville göra ändrades snabbt. Två-tre år efter släppet fanns det vissa av ens egna låtar som man inte tyckte om längre. Nu har det gått så lång tid att man kan se en charm i det man gjorde förut och har inget annat syfte än att det bara ska vara kul.

Annons

Så vad blir nästa steg i beefen mellan er och Amber Oak?

– De säger att de ska spela in på något sätt och det har varit snack om en Spotifystudio tydligen. Det slås på stora trummor direkt. Jag tror däremot att det kommer att rinna ut i sanden. Men det är upp till bevis.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons