Annons
Emanuel Drugge, 13, tränar breakdance hos Mikael Ståhl på Skellefteå Dans och balett. Nu är han klar för breaking SM i Norrköping i höst. Foto: Jonatan Stålhös

Emanuel, 13, överraskade och vann – kvalade in till SM: ”Det ska bli jättekul – men behöver träna”

DANS Emanuel Drugge, 13, gjorde succé på en tävling i breakdance i Umeå härom veckan. Nu är han klar för breaking-SM i Norrköping i oktober. “Det blev som en bonus”, säger “B-boy Drutten”, som är hans dans-alias.

Annons

Berätta om tävlingen i Umeå, hur var det?
– Det var ett event som sker varje år där en massa danskategorier deltar. Jag tävlade i “breaking junior” och det gick rätt så bra. Eller väldigt bra, jag vann ju.

Annons

Tävlade du för att kvala till SM?
– Jag ställde upp för att ha kul, men så vann jag. Så det blev som en bonus att komma till SM, det var inte huvudanledningen för mig.

Emanuel Drugge. Foto: Jonatan Stålhös

Hur tävlar man i breakdance?
– Man tävlar ensam mot en annan person. Varje dansare har två solon på en minut var. Om jag börjar så dansar jag en minut, sen får motståndaren en minut och ska då försöka göra ett bättre solo än mig. En DJ styr musiken och man vet inte på förhand vilken musik som ska spelas, så man har inte färdiga koreografier. Efter att man dansat två gånger var utser en domartrio vem som är vinnaren.

Hur tycker du det är att dansa mot någon på det sättet?
– Det är lite klurigt. Man måste hålla koll på vad den andra dansaren gör. Om den gör någon rörelse som jag inte gjort så måste jag lägga in det i mitt nästa solo för att visa att jag kan, och göra det bättre.

Annons

Hur känns det inför SM i höst?
– Det ska bli jättekul. Men jag behöver träna mycket. En rörelse jag tränat länge på är “windmills”. Där måste jag fortsätta öva för att få till tekniken och sparka rätt med benen. Inför tävlingen ska jag försöka lära mig en massa nya saker som man kan kasta in i dansen då och då. Jag tänker att jag ska bygga små solon som kan lägga efter varandra under en minut.

Artikeln är en del av Megafonen 25/5 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons