Annons
Baserat på pressmeddelande
Ronny Lestander, vaccinsamordnare. Foto: Region Västerbotten / Pixabay

Fler erbjuds fjärde dosen från och med nu: ”Passa på nu innan påsk”

NYHETER Nu kan alla som är 65 år eller äldre få den fjärde dosen mot covid-19. En viktig vaccination eftersom skyddet från den senaste börjat avta samtidigt som smittspridningen fortsätter, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

För invånare i denna grupp går det bra att boka tid redan nu, eller komma på drop in där det erbjuds. Det ska ha gått minst fyra månader sedan den tredje dosen.

– Vi startar genast med att vaccinera den här gruppen med en fjärde dos. För att behålla ett bra skydd mot covid-19 är det viktigt att man får de doser som man rekommenderas, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

”Många träffar släkten”

De centrala vaccinationsmottagningarna i Skellefteå och Umeå ska båda ha fortsatt hög kapacitet att vaccinera.

– Planen var att dra ned på kapaciteten under våren, men på grund av att den här gruppen släpps på kommer vi att behålla de centrala vaccinationsmottagningarna lite längre, fortsätter Ronny Lestander i pressmeddelandet.

Annons

Under påsk kommer hälsocentralerna och de centrala vaccinationsmottagningarna ha begränsade möjligheter att vaccinera. Tider som går att boka via nätet, och aktuella tider för drop in, går att hitta här. Det går även att boka genom att ringa valfri hälsocentral.

– Passa på att vaccinera er nu innan påsk. Många träffar släkten och då är det bra om man har ett så gott skydd som möjligt. De som inte fått sin tredje dos än rekommenderas också att ta den så snart som möjligt, säger Ronny Lestander.

Du som är osäker på när du fick tredje dosen kan se datumet på ditt vaccinationskort, ditt covidbevis från E-hälsomyndigheten, eller genom att logga in i journalen på 1177.se.

Annons

Förutom invånare som är 65 år eller äldre erbjuds en fjärde dos också till personer med Downs syndrom, som är 18 år eller äldre. Personer med måttligt till kraftigt nedsatt immunförsvar kan också få ytterligare en dos nu, som blir deras femte, efter samråd med behandlande specialistläkare.

Inget brev om dosen

Sedan tidigare kan personer som är 80 år eller äldre, som bor på särskilda boenden för äldre, har hemtjänst eller hemsjukvård, också få en fjärde dos.

– Vi har märkt att det går lite långsamt för de som är 80 år eller äldre, och tror att det kan bero på att vissa väntar på ett brev om att de kan boka. Något sådant brev kommer inte att skickas ut, utan vi rekommenderar att man bokar en tid eller kommer på drop in så snart man har möjlighet. Det gäller även för de som släpps på nu, avslutar Ronny Lestander.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons