Annons
Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik. Foto: Arkivbild / Pressbild

Bostäder: Västerbotten har största prisökningen i landet – Skellefteå utmärker sig • Se utvecklingen här

BOSTAD Svensk Mäklarstatistik presenterar färska siffror om bostadsmarknadens utveckling i kommunen, länet och landet.

Annons

Priserna fortsätter att stiga, visar data från Svensk mäklarstatistik. På tre månader har bostadsrättspriserna stigit med hela 14,4 procent i Skellefteå kommun, att jämföra med 5,3 procent i Västerbotten och 4,0 procent i riket.

Under denna period har 212 bostadsrätter har sålts i kommunen, till ett medelpris av 2 131 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 29 993 kronor.

Villorna har också blivit dyrare, men här blir jämförelsen mindre extrem. På tre månader har villapriserna stigit med 4,3 procent i kommunen, 5,2 procent i länet och 3,2 procent i riket.

Annons

88 villor har sålts i Skellefteå under samma period, till ett medelpris av 3 345 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 27 357 kronor.

Störst ökning av Sveriges län

På årsbasis har Västerbotten haft den största prisuppgången i hela landet, på både lägenheter och villor. Enligt Svensk mäklarstatistik har bostadsrättspriserna stigit med 14,9 procent i länet, och villapriserna med 17,4 procent, sedan april förra året.

Motsvarande siffror för riket är 6,8 procent och 9,8 procent.

Annons

– De största prisökningarna på årsbasis bland länen hittar vi i Västerbotten, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

Utvecklingen i Skellefteå kommun är starkt bidragande här. På årsbasis har bostadsrättspriserna stigit med hela 25,1 procent här, att jämföra med 14,2 procent i Umeå kommun. Villapriserna har samtidigt stigit med 18,5 procent i Skellefteå och 13,1 procent i Umeå.

Bostadsrättsprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan april 2021. Källa: Svensk Mäklarstatistik
Villaprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan april 2021. Källa: Svensk Mäklarstatistik

När Svensk mäklarstatistik summerar första kvartalet 2022 står det klart att cirka 32 400 bostadsrätter har sålts i Sverige, och cirka 12 000 villor, vilket är färre än under motsvarande period 2021.

– Sammanlagt tre procent färre än förra året men tio procent fler än 2020, berättar Hans Flink.

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons