Annons
Foto: Arkivbild

Fler poliskontroller under veckan – elva förare bötfällda på torsdagen

NYHETER Polisen genomför just nu en nationell trafikvecka med fokus på hastighet i tätbebyggt område. Under torsdagen har elva personer bötfällts i Skellefteområdet.

Annons

Insatsen innebär att polisen steppar upp antalet hastighetskontroller i särskilt viktiga områden. Det kan exempelvis vara i närheten av skolor och förskolor, i stadskärnan eller i olika bostadsområden.

– Trafiken är ett gemensamt utrymme, vårt gemensamma vardagsrum och vi behöver följa de regler som finns. Alla bor vi någonstans och om alla körde lika försiktigt som i det egna bostadsområdet skulle tryggheten på våra vägar öka, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, på polisens hemsida.

Annons

Hastigheten avgör till stor del hur allvarliga konsekvenserna blir vid en olycka. En frontalkrock i 30 kilometer i timmen är som att falla från första våningen, enligt Trafikverket, medan en krock i 90 motsvarar ett fall från tionde. Även för oskyddade trafikanter blir hastigheten avgörande vid en olycka, därför jobbar polisen så medvetet med detta.

– Varje kilometer har betydelse, både för chauffören och eventuella passagerare, men också för oskyddade trafikanter. Lätta på gasen och bidra till en säkrare trafikmiljö, uppmanar Ursula Edström.

Annons

Dagens resultat i Skellefteå

Bara under torsdagen har elva förare bötfällts i Skellefteå med omnejd. Dagen inleddes med en hastighetskontroll på Mycklevägen i Myckle, där två personer fick böter, och efteråt bötfälldes tre förare i Lund. Sedan dess har polisen utfärdat fyra ordningsböter på väg 95 i Degerbyn och två i korsningen Torsgatan/Östra leden på Morö Backe.

– Trafiksäkerhet i tätort bidrar till långsiktig hållbarhet. För att trafiken ska kännas trygg att vistas i behöver den vara säker. Att som cyklist eller gångtrafikant bli påkörd i 50 kilometer i timmen eller mer är direkt livshotande, konstaterar Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket, på hemsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons