Annons
Foto: Privat

Helgens häpnadsväckande fångst i Göksjön – fick vit gädda på kroken: ”Har inte tänkt äta den i alla fall”

NYHETER Paret Carina och Lars-Göran Lillbacka i Bygdeträsk fick en mycket annorlunda fångst under helgens fisketur.

Annons

Paret fiskade på Göksjön när gäddan högg. Carina Lillbacka visste först inte vad hon skulle tro, när den 6,5 kilo tunga och 104 centimeter långa fisken kom upp.

– Jag hann tänka “men fasiken, är det en torsk?” Jag har fiskat en del i Norge och det var min första tanke, men torsk finns ju inte här, säger hon.

Vid närmare beskådan kunde hon och Lars-Göran konstatera att de fångat en helt vit gädda, som när på några rosafärgade inslag. Den såg också välmående ut i hullet.

Foto: Privat

– Det är imponerande att han har klarat sig hela livet. Gäddor äter ju varandra och den här borde ha synts bättre i vattnet, säger Carina.

Kan vara mutation

Hon tror inte att det är en albinogädda, eftersom ögonen ser normala ut. Biologen Bent Christensson, lektor på Umeå universitet, berättar för SVT att gäddans säregna utseende kan bero på en mutation.

– Jag gissar att den här fisken har ett fel i inlagringen av färgpigment i huden. Det är ovanligt med ljusa gäddor men den här var verkligen speciell. Jag tror inte jag har sett något liknande, säger han till SVT.

Annons

Carina och Lars-Göran har nu lagt gäddan i frysen hemma i Bygdeträsk.

– Vi har den där tills vidare, utifall någon är intresserad av att forska på den eller något. Vi har inte tänkt äta upp den i alla fall, berättar Carina muntert.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons