Annons
Regeringen föreslår tillfälligt sänkt skatt för drivmedel. Foto: Regeringskansliet/Pixabay

Besked i dag: Regeringen sänker drivmedelsskatten

NYHETER Efter senaste tidens chockhöjda bränslepriser har regeringen nu presenterat stödåtgärder motsvarande 14 miljarder.

Annons

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterade vid lunchtid på måndagen vad många företagare och bilägare ropat efter den senaste tiden: tillfälligt sänkt skatt på diesel och bensin.

Drivmedelspriserna har stigit i pris över senaste månaderna för att ta en chockartad höjning som följd av Rysslands krig i Ukraina.

– När kriget pågår 70 mil från våra gränser vill jag vara tydlig med att kriget kommer att påverka oss även ekonomiskt och vi måste vara beredda på att vara uthålliga. Läget är påfrestande och mitt besked är att det här kommer att fortsätta vara det under en tid framöver, säger Mikael Damberg på pressträffen.

Annons

Skatten på diesel och bensin föreslås sänkas med 1,3 kronor mellan 1 juni och 31 oktober. Utöver det kommer alla privatpersoner som äger en bil att kompenseras med 1000 kronor, och boende i utpekade landsbygdsområden kompenseras med 1500 kronor.

På längre sikt föreslås att reseavdraget ska ändras utifrån en landsbygdsprofil – avdraget blir därmed avståndsbaserat och oberoende av färdmedel.

Utöver detta föreslår regeringen även ytterligare medel till klimatbonussystemet, en månads förlängning av elpriskompensationen i södra och mellersta Sverige, samt tillfälligt höjt bostadsbidrag för barnfamiljer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons