Annons
Stefan och Mårten Widenström, som äger rockbaren Jane Doe. Foto: Privat

EXTRA: Rockbar har siktet inställt på Skellefteå – tittar nu på lokaler: ”Om vi hittar någonting, då kör vi”

NYHETER En decembernatt 2020 utsattes de för en krögares värsta mardröm, när verksamheten brändes ned. Ägarna är fast beslutsamma om att bygga upp igen – samtidigt som de ser sig om i Sverige. Nu vill rockbaren Jane Doe etablera sig i Skellefteå.

Annons

Grundarna i Östersund såg att någonting fattades i stan när de startade Jane Doe under 2013. Fyra år senare fick Stefan Widenström, som då var anställd, frågan om han ville ta över rockbaren. Han och brorsan Mårten Widenström bestämde sig för att göra det tillsammans.

– Då hade det här blivit ett mycket uppskattat inslag i stadsbilden. Vi tog över 2017 och har fortsatt med samma inriktning, berättar Stefan.

De har hållit öppet sju dagar i veckan, 365 dagar om året, och serverat mat och dryck till rockmusik som spänner från 50-talet till i dag. Jane Doe har även haft ett fokus på livespelningar, då med både större och mindre, lokala band.

– Maten ligger i linje med det andra vi gör. Det är rejält och rätt rustikt, kanske inte det mest hälsosamma men väldigt gott, säger Stefan.

Annons

– Det kan vara svulstiga burgare till exempel. Vi har även kött- och pastarätter, plus en del vegetariskt. Inga smashburgare, för det finns det tillräckligt av ändå.

När allt gick upp i lågor

Allt förändrades natten den 29 december 2020, då rockbaren brändes ned. Åtta anställda tvingades gå och i slutändan, när husresterna rensats undan, återstod bara en grop. Rättegången i Östersunds tingsrätt hölls för en knapp månad sedan, och en man i 40-årsåldern dömdes till fem års fängelse för bland annat mordbrand.

– Det blev inga personskador tack och lov, men branden har ändå gjort väldigt stor skada. Åklagaren ville att han skulle dömas för grov mordbrand, berättar Stefan.

Annons

Sedan dess har bröderna jobbat för att Jane Doe ska byggas upp igen. Det arbetet fortsätter i oförminskad styrka, försäkrar Stefan, som inte tänker ge sig förrän originalet återupplivas. Parallellt så utforskar de nya platser för etablering.

– Det enda positiva med branden är att vi har fått mer tid. Redan 2017 hade vi tankar på att etablera oss i fler städer – för rent krasst behöver alla städer en rockbar – men när man är operativ så hinner man inte alltid med.

– Men nu tittar vi på flera norrländska städer och Skellefteå är intressant på många sätt, på grund av allt annat som händer där, fortsätter Stefan.

”Vill tillföra och inte störa”

Bröderna har besökt staden, tittat på lokaler och inlett en dialog med Skellefteå kommun. Bland annat om serveringstillstånd och möjliga öppettider. Stefan beskriver kontakten som mycket bra, både med kommunen och Visit Skellefteå.

Annons

– Kommunen blir en viktig samarbetspartner så vi vill veta hur de resonerar. Därför ja, vi anordnar fest och musik, men vill göra det på ett väldigt seriöst sätt. Vi vill tillföra och inte störa. Därför är det viktigt att ha en dialog med kommunen om hur vår verksamhet på bästa sätt kan tillföra någonting.

Jane Doe vill etablera sig centralt och kunna ha öppet sju dagar i veckan, utan att störa närboende. Därför blir valet av plats viktigt. Stefan berättar att de även pratar med fastighetsägare i stan, men att ingenting är helt spikat ännu.

– Men vi är där i processen att om vi hittar någonting, då kör vi. Det blir öppet för alla som tycker om att hänga i en gemytlig miljö med skön musik. Kom som du är, och har du inga polare så hittar du dem här, säger Stefan Widenström.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons