Annons
Jimmy Akklavik och Gustaf Ahlin, två av killarna bakom This is How, som nu jobbar med att rensa lokalen.

Ny restaurang till Skellefteå – tar över Nygatan 57-lokalen i centrum: ”Blir som en godisbutik för vuxna”

NYHETER Gänget bakom mikrobryggeriet "This is How" i Piteå tar över Nygatan 57-lokalen i centrala stan. Här öppnar de en ny restaurang – med fokus på tacos och god öl: "Känns otroligt kul"

Annons

This is How föddes under 2017, när killarna bakom bestämde sig för att bygga om ett bussgarage till ett bryggeri. Det har gått bra sedan dess, och idag kan de servera sin öl i alldeles egna restauranger. Taps & Tacos, som de heter, har öppnat både i Piteå och på Dundret i Gällivare.

Nu står Skellefteå på tur. Grundarna har tagit över Nygatan 57-lokalen på gågatan, som stått tom i två år, och jobbar nu på för fullt. I veckan handlar det om att rensa bort sådant som inte behövs, för sedan bygga upp det nya.

– Restaurangen i Piteå är en sommar-location egentligen och den på Dundret är mest för after ski. Det är här i Skellefteå vi gör den första stora satsningen, där vi verkligen får etablera vårt koncept, säger ölchefen Gustaf Ahlin.

– Det känns otroligt kul att göra det i en så spännande stad, som alla pratar om och alla vill vara en del av. Jag tror att alla bara skrek “ja” när vi hittade den här lokalen.

Lokalen har stått tom i två år, sedan bolaget som drev den tidigare restaurangen gick i konkurs.

Restaurangens koncept

Öl och tacos blir en kärna även här. Ägarna tänker både servera öl från Piteå och lokala Skelleftebryggerier. De vill ha en lekfull variation, berättar Gustaf, och experimentera med olika sorter.

– Det ska finnas 16 ölkranar vid baren ovanför trappan. Det blir som en godisbutik för vuxna. Vi ger oss själva möjligheten att leka lite med menyn också, även om vi har ett huvudfokus på tacos, säger han.

Känner ni att det finns en bredare uppskattning för öl i dag?

– Absolut. Jag har jobbat med öl i 15 år och när jag började fanns det 25 bryggerier i Sverige. Nu finns det 470. Det är en otrolig utveckling och nu känns det som om vi och gästerna är redo för nästa steg. Det är därför som vi vill skapa det här.

Annons

Gustaf berättar att maten har en mexikansk taco-bas, med en svensk touch.

– Vi jobbar mycket med långkok, så det blir inte riktigt som den vanliga fredagstacos man äter hemma. Vi har långkokt fläskarré, högrev och sådana saker. Det är som grunden, förklarar han.

Utformning och känsla

Invändigt finns det två större utrymmen och ett mindre. I ett av de större ska besökare kunna äta och umgås till bords. Det andra anpassas mer för barhäng, ägarna tänker exempelvis ställa in ett shuffleboard här. I det sista, mindre utrymmet ska de bland annat anordna ölprovningar.

Det blir ett fokus på öl och tacos, men Gustaf berättar att det ska finnas någonting för alla. Foto: Privat

Därtill finns även en terrass, för uteservering sommartid.

– Vi kommer att ha ungefär 70 platser i sittande restaurangdelen och 40 i lekdelen. Terrassen har vi inte hunnit räkna på ännu, berätta Gustaf.

Vilken känsla hoppas ni skapa här?

– Öl och tacos är kanske det mest sociala som finns, och det vill vi återspegla här. När den här jäkla pandemin börjar lägga sig tror vi att folk kommer att vilja samlas och uppleva saker tillsammans igen. ”Sharing is caring”, som det heter, och det är viktigt för oss.

Annons

Hoppas öppna inom kort

De tänker öppna redan den 1 april. Och nej, det är inget skämt, säger Gustaf med ett skratt. De är inte oroliga för omvandlingen av lokalen, men hoppas att de lyckas hitta bra personal till dess. Det rekryteringsarbetet kommer att dra igång nu direkt.

– Vi vill komma igång och testa av sakerna innan det blir dags för uteservering, så nu ska vi bara få ihop det med personalen. Det känns sjuk spännande att öppna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons