Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Region Västerbotten / Pexels

Smittan kvar på rekordnivåer: 966 nya har testat positivt i Skellefteå

NYHETER Smittan är fortfarande rekordhög i länet och regionen betonar vikten av att rekommendationerna följs. Samtidigt är provtagningskapaciteten fortsatt ansträngd, även 1177 Vårdguiden på telefon upplever ett ökat tryck. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Under förra veckan analyserades fler än 17 000 tester för covid-19, varav 3 282 var positiva. Det är en ökning med nästan 700 fall sedan rekordnoteringen med 2 601 fall under årets första vecka.

– Smittspridningen är fortfarande rekordhög. Vi räknar också med att det finns ett stort mörkertal eftersom många testar sig med antigentest, så kallade snabbtest. Hur stort detta mörkertal är går tyvärr inte att säga, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare,

Det finns inga nya siffror för typnings-PCR eller sekvensering, men omikron förväntas vara den dominerande varianten.

– Vi måste alla ta vårt ansvar nu och följa rekommendationerna. Stanna hemma och provta dig när du har symtom, håll avstånd, undvik trängsel, begränsa antalet nära kontakter inomhus, arbeta hemifrån om du kan och försök välja andra färdmedel än kollektivtrafik. Och sist men inte minst: vaccinera dig om du inte redan gjort det. Alla som är 18 år eller äldre kan också få en påfyllnadsdos när det gått minst fem månader sedan andra dosen, säger Gunilla Persson.

92 procent av befolkningen i Västerbotten som är tolv år eller äldre är vaccinerade med en dos, och 89 procent har fått två doser. Av de som är 18 år och äldre har 41 procent fått en påfyllnadsdos, enligt Region Västerbottens statistik.

Annons

Här sker smittspridningen

Smittspridningen är fortsatt hög i hela länet. Under föregående vecka testade 966 personer positivt i Skellefteområdet, 1 928 i Umeområdet, 261 i södra Lappland och 127 personer som är skrivna utanför länet.

Smittan bland personer i åldrarna 20–29 år minskar något, men åldersgruppen står fortsatt för flest fall. Däremot ökar smittan i alla övriga åldersgrupper.

– Ökningen är störst bland barn i åldrarna 6 till 15 år. Det kan bero på att de tidigare har varit på jullov, men nu är tillbaka i förskola och skola. Det är väldigt viktigt att även barn stannar hemma och provtas vid symtom, för att minska risken för smittspridning ute i skolorna, säger Gunilla Persson.

Alla uppmanas  stanna hemma vid symtom. Provtagning rekommenderas från sex års ålder.

Ta bara de kit som behövs

Just nu är det väldigt många som behöver testa sig för covid-19. Vid vissa tillfällen har egenprovtagningskiten tagit slut runtom i länet. En bidragande orsak till detta kan vara att fler egenprovtagningskit lämnas ut än vad som sedan lämnas in för analys.

Annons

– Det kan hända att vissa i förebyggande syfte hämtar fler kit än vad de behöver, men det har vi inte råd med just nu när så pass många har symtom och behöver testa sig. Hämta bara de kit som du behöver och som du faktiskt kommer att lämna in, säger Gunilla Persson.

Testkapaciteten är fortsatt begränsad, då maxkapaciteten för egentester överskridits för andra veckan i rad. Tillfälliga rekommendationer för provtagning gäller. Personal inom vård- och omsorg är fortsatt prioriterade och ska lämna prov som vanligt enligt de tidigare rekommendationerna. Bland allmänheten prioriteras personer som har symtom medan symtomfria inte kan räkna med att få göra ett PCR-test.

Aktuella rekommendationer om egenprovtagning finns på webbplatsen 1177.se.

Egenprovtagningen i Umeå kommer att hålla stängt tisdag den 18 januari för utlämning av prover till allmänheten. Det beror på brist på egenprovtagningskit. Vård- och omsorgspersonal kan hämta egenprovtagningskit som vanligt. Det är även möjligt att lämna kit som redan hämtats. Egenprovtagningen har öppet som vanligt från och med onsdag den 19 januari.

Annons

Högt tryck på 1177 vårdguiden

1177 Vårdguiden på telefon ser just nu ett väldigt högt tryck, och många av invånarnas frågor handlar om covid-19.

– Just nu är det väldigt många som ringer till 1177 Vårdguiden på telefon, vilket leder till att de som behöver sjukvårdsrådgivning kan få vänta länge. Vi vädjar därför till alla som har frågor om covid-19 att i första hand vända sig till webbplatsen 1177.se. Det bidrar till att de som är i stort behov av sjukvårdsrådgivning kommer fram till våra sjuksköterskor och får hjälp, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Region Västerbotten.

På webbplatsen 1177.se finns exempelvis information om när man ska stanna hemma och aktuella rekommendationer om provtagning.

Region Västerbotten arbetar regelbundet med att uppdatera och förenkla informationen på webbplatsen 1177.se.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons