Annons
Skellefteå lasarett. Foto: Klas Sjöberg / Region Västerbotten

Skellefteå lasarett upp i stabsläge: ”Vi måste vidta den här åtgärden”

NYHETER Skellefteå lasarett har gått upp i stabsläge i dag. Enligt regionen är detta en konsekvens av en utmanande vårdplatsbrist i kombination med sjukfrånvaro hos personalen och ett ökat tryck på sjukhusvården – ett tryck som dessutom förväntas öka än mer.

Annons

Skellefteå lasarett gick upp i stabsläge vid lunchtid på tisdagen. Stabsläget innebär att lasarettet samlar ledning och ett antal nyckelfunktioner i en särskild sjukvårdsledning, för att mer effektivt kunna bevaka händelseutvecklingen och agera snabbt vid behov.

Camilla Andersson, närsjukvårdsområdeschef, förklarar varför de tagit detta beslut.

– Vi har en situation med för få vårdplatser öppna för att på ett enkelt sätt kunna omhänderta ett ökat inflöde av patienter under kommande veckor. Det gäller oavsett om det sker med anledning av ökad förekomst av covid-19, influensa eller stor olycka. Därför måste vi vidta den här åtgärden, helt enligt våra rutiner, säger hon i ett utskick.

Annons

Stabsläge är det lägsta beredskapsläget av de tre som verksamheten kan sättas i, där de två ytterligare beredskapslägen som finns är förstärkningsläge och katastrofläge.

Enligt Region Västerbotten kommer förmodligen även Norrlands universitetssjukhus att gå upp i stabsläge innan veckans slut, av samma skäl som på Skellefteå lasarett.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons