Annons
Polisen varnar för telefonbedragare. Foto: Pixabay

Polisen varnar för bedragare – äldre är måltavlan: ”Var alltid skeptisk när någon ringer”

NYHETER Polisen varnar för telefonbedragare som lurar äldre personer på pengar.

Annons

Polisen i region Nord larmades om tre fall av telefonbedrägerier under helgen. Nu varnar polisen för bedragare som ringer upp personer, främst äldre, och lurar dem på pengar.

Bedragarna utger sig för att ringa från en bank, spärrservice eller myndighet. De skapar stress genom att exempelvis påstå att det försvunnit summor från personens konto, och uppmanar dem att logga in med bankdosa eller mobilt BankID, för att kunna spärra transaktionerna. Det ger bedragarna full tillgång till personens samtliga konton, och kan flytta runt pengar fritt.

”Var alltid skeptisk när någon okänd ringer, för att inte råka illa ut. Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet”, skriver polisen på sin hemsida.

Polisens tips på hur du skyddar dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons