Annons
Baserat på pressmeddelande
Therese Thunberg. Foto: Klas Sjöberg / Foto: Pixabay

Nu erbjuds vissa västerbottningar en fjärde dos: ”Det är välkommet”

NYHETER Nu kan personer som är 18 år eller äldre som bedöms ha ett mycket nedsatt immunförsvar, och som tidigt fick sin tredje vaccindos, också erbjudas en fjärde vaccindos. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Sedan den 1 september har personer med mycket nedsatt immunförsvar erbjudits sin tredje vaccindos med ett kortare dosintervall. Anledningen är att dessa patientgrupper inte svarar lika bra på en vaccination jämfört med friska personer. På grund av den starkt ökande smittspridningen rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att dessa personer ska erbjudas en fjärde vaccindos.

– Det kan exempelvis vara patienter som genomgår dialys eller som har genomgått organtransplantation. Det är välkommet att dessa nu kan få en till dos vaccin, inte minst med tanke på den ökade smittspridningen, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Vem omfattas av detta?

Personer som bedömts vara i behov av ett kortare dosintervall av specialistläkare och som är 18 år eller äldre rekommenderas nu en fjärde vaccindos. Det ska ha gått minst tre månader sedan man fick sin tredje vaccindos. Den som är osäker på om den tillhör denna grupp rekommenderas prata med sin behandlande specialistläkare.

Annons

– De som bedömdes vara i behov av ett kortare dosintervall i höstas fick ett brev från sin behandlande specialistläkare. Något sådant behövs inte denna gång, du som har mycket nedsatt immunsvar och det är minst tre månader sedan du fick din tredje dos vaccin kan nu boka tid för din fjärde vaccindos. Behandlande specialistläkare har också i uppdrag att identifiera och kontakta nytillkomna patienter, säger vaccinationssamordnare Ronny Lestander.

Observera att det ska ha gått minst tre månader sedan tredje dosen. Den som är osäker på när den fick sin tredje dos kan se det på sitt vaccinationskort eller i sitt covidbevis från E-hälsomyndigheten. Det går även att se genom att logga in i journalen på 1177.se.

Annons

Boka tid för vaccination

Personer som genomgår dialys på sjukhus kommer att erbjudas vaccination på sjukhuset, i samband med dialysbehandling. Övriga berörda bokar själva tid på valfri hälsocentral eller central vaccinationsmottagning.

Alla som kan rekommenderas att boka tid genom att logga in på 1177.se. Den som inte har möjlighet att göra det kan ringa valfri hälsocentral. Inget intyg behöver tas med till vaccineringen.

Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka eller avboka en tid för vaccination.

Att komma ihåg vid vaccination

  • Ta med legitimation, vaccinationskort och en ifylld hälsodeklaration.
  • Kom inte till mottagningen med symtom på förkylning. Boka i stället om tiden.
  • Kom tidigast tio minuter före bokad tid för att undvika trängsel. Håll avstånd till andra som väntar.
  • Använd munskydd i samband med vaccinationen.
  • Ha gärna kortärmat eller kläder som är lätta att ta av för att enkelt få sprutan i överarmen.

Källa: Region Västerbotten

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons