Annons
Foto: Pixabay

Alla larm var upptagna – då avvek patient med demenssjukdom från avdelningen • Hittades medtagen

NYHETER En patient försvann från en avdelning på ett sjukhus i länet. Hen hittades långt därifrån, flera timmar senare. Händelsen kunde ha fått allvarliga konsekvenser och har nu anmälts till Ivo.

Annons

Patienten hade cancer, demens samt diabetes och bodde på ett patienthotell under en behandlingsperiod, tillsammans med en anhörig. Hen var dock tillfälligt inlagd på en vårdavdelning i länet efter att ha svimmat. Alla larm var upptagna på avdelningen, enligt Region Västerbotten, som skriver att de istället beslutade att bedriva tät tillsyn.

Ändå så avvek patienten under kvällen. Hen söktes först på sjukhuset, men hittades inte, så polisen koppades in. De lyckades hitta personen senare under natten – långt ifrån sjukhuset. Patienten återfanns trött, medtagen och med något lågt blodsocker.

Allt sammantaget bedöms personen ändå ha klarat händelsen tämligen väl, uppger regionen. De ser samtidigt att försvinnandet kunde ha fått allvarliga konsekvenser.

Händelsen har därför anmälts till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria. Regionen har även själv utrett fallet och jobbar för att minska risken för upprepning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons