Annons
Baserat på pressmeddelande
Illustration: White Arkitekter / Foto: LisaLove Bäckman

Tillkännager vårsäsongens stora teaterproduktion – succépjäs får Nordenpremiär i Sara kulturhus

KULTUR Västerbottensteatern kan idag avslöja att vårsäsongens stora produktion blir succépjäsen "Rotterdam". Det är en bitterljuv kärlekshistoria som med humor undersöker frågor kring identitet, genus och relationer. Det berättar teatern i ett pressmeddelande.

Annons

Rotterdam fick lysande kritik efter premiären i London 2015. Pjäsen tilldelades priset ”Outstanding Achievement in an Affiliate Theatre” vid Oliver Awards under 2017 och har turnerat i Storbritannien och USA. Snart kommer den även i Sverige och Norden.

Den 9 mars 2022 har den svensk och nordisk premiär på Sara kulturhus i Skellefteå.

Den svenska publiken får möta Fiona/Adrian och Alice i denna bitterljuva romantiska komedi om genus, sexualitet och att vara långt hemifrån. Översättningen till svenska har också gjorts av Västerbottensteaterns dramaturg Tora von Platen, förklarar de.

– När jag första gången läste Rotterdam av Jon Brittain, som skrev pjäsen inspirerad av vänner med transerfarenheter, blev jag väldigt uppspelt. Den var så rapp och rolig, men också starkt berörande – ett bra drama helt enkelt, berättar hon i pressutskicket.

Annons

En klassisk kärlekshistoria

De har länge letat efter en pjäs som på ett modernt, positivt, och gärna lite lättsamt sätt lyfter fram hbtqi-personer, eftersom de idag är en självklar del av samhället och samtidigt sällan syns på teaterscenen. Tora berättar att Rotterdam kändes klockren.

Regissören Julia Marko Nord ser pjäsen som en klassisk kärlekshistoria i grunden.

– Jag har letat efter pjäs om ickenormativ kärlek, med fokus på kvinnor, och när Tora hittade Rotterdam om Fiona/Adrian och Alice så var det sökandet slut, förklarar Julia.

Annons

– Men egentligen spelar det ingen roll vilken identitet karaktärerna har, i grunden vill vi berätta den som en vanlig kärlekshistoria, noterar regissören i pressmeddelandet.

Nya ansikten på teatern

I rollerna som Fiona/Adrian och Alice ser vi två nya skådespelare på teatern – Mille Boustedt och Malin Vispe. I andra roller finns Tuuli Heinonen som Leila och Vilgot Paulsen som John. Tuuli och Vilgot medverkar just nu Musikanternas uttåg. Vilgot har tidigare bland annat varit med i Västerbottensteaterns Romeo & Julia och Tre systrar.

Annons

Är jag straight eller gay?

Västerbottensteatern beskriver premissen i vårsäsongens stora produktion så här:

Det är nyårsafton i Rotterdam och Alice har äntligen uppbådat det mod som krävs för att maila sina föräldrar och berätta att hon är gay. Men innan hon hinner trycka på ”skicka” avslöjar hennes flickvän Fiona att han alltid har identifierat sig som man, att han nu vill börja leva som man, och byta namn till Adrian.
Medan Adrian påbörjar sin könskorrigering tvingas Alice ta ställning till en fråga hon aldrig trodde att hon skulle ställa sig: Betyder det här att jag är straight? Eller?

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Västerbottensteatern
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons