Annons
Emma Nehrenheim, miljöchef på Northvolt. Foto: Pressbild

Nytt Northvolt-samarbete skapar ännu fler jobb i Skellefteå • Avfall ska tas tillvara vid ny anläggning

NÄRINGSLIV Northvolt krokar arm med gödningsmedelföretaget Cinis Fertilizer, som nu planerar två fabriker efter Norrlandskusten. Den ena ska byggas i Skellefteå och förväntas skapa 40 nya jobb.

Annons

Cinis Fertilizer ska återvinna och omvandla restprodukter från batteritillverkningen i Skellefteå till gödsel. Närmare bestämt natriumsulfat, salt, vars återanvändning görs möjlig genom ny vattenreningsteknik på batterifabriken, meddelar Northvolt i dag.

– Återvinning av detta salt är ett utmärkt exempel på vår integration av processteknik för att säkerställa minsta möjliga miljöavtryck från vår tillverkning. Den teknik som vi har utvecklat innebär att en värdefull produkt som annars skulle betraktas som avfall istället återanvänds för kommersiellt bruk, berättar miljöchef Emma Nehrenheim.

Med avfallet från batteriproduktionen, i kombination med restprodukter från massa- och pappersindustrin, vill Cinis producera världens mest miljövänliga mineralgödsel.

Annons

– Vi delar ett gemensamt mål med Northvolt: att skapa värdeskapande produkter för en fossilbränslefri framtid. Genom detta nya partnerskap kommer vi att producera ett fossilfritt gödningsmedel med ett nära noll koldioxidavtryck, och göra ett unikt bidrag till att säkra ett mer hållbart jordbruk, förklarar Jakob Liedberg, vd på Cinis Fertilizer.

Skapar jobb i Skellefteå

Två gödningsfabriker ska byggas under de kommande fyra åren, meddelar företagen. En i Örnsköldsvik och en i anslutning till Northvolt Ett i Skellefteå, och båda ska drivas med förnybar el. Etableringen i Skellefteå förväntas skapa ytterligare 40 nya jobb här.

Annons

Parallellt jobbar Northvolt för att hitta andra nya vinningar ur tillverkningsprocessen.

– Detta är bara ett exempel på positiva resultat som kan uppnås från investeringar i cirkulär tillverkning. I detta fall är spelmaterialet salt, men inom andra områden i vår produktionsprocess arbetar ingenjörer med att utveckla lösningar för att säkerställa att vatten, värme, energi och andra material – som annars skulle gå till spillo – istället återvinns och återcirkuleras till ett eller annat syfte, fortsätter Emma Nehrenheim.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons