Annons
  • Markus Porsklev producerar podden i sin källare på Sunnanå.
  • Markus Porsklev producerar podden i sin källare på Sunnanå.
  • Markus Porsklev producerar podden i sin källare på Sunnanå.
  • Markus Porsklev producerar podden i sin källare på Sunnanå.
  • Markus Porsklev producerar podden i sin källare på Sunnanå.

Han berättar om nätets mörka sidor – från en källare på Sunnanå: ”Det har blivit mycket nattarbete”

NÖJE Från en källare på Sunnanå spelar Markus Porsklev in en av Sveriges största poddar inom tech; Nätets mörka sida. Med brott som är gjorda på internet fängslar han lyssnarna.

Annons

När jag kliver in i Markus Porsklevs studio i hemmet på Sunnanå går det inte att undgå att den tidigare Linköpingsbon har ett stort intresse för musik, ljud och teknik.

– Ja, så är det. Jag började med musik när jag vara 5 år och datorer någon gång vid 7-8. Pappa tog hem en gammal IBM-dator i slutet av 80-talet, och sedan var det kört, säger Markus när han sätter sig ner framför det stora mixerbordet och jag tar plats på en pall som vanligtvis används till trumsetet.

Att Markus idag skulle ligga bakom en av Sveriges största techpoddar var ingenting han anade för 1,5 år sedan. Att han ens gjorde ett första avsnitt var mer som en kul grej.

– Jag lyssnade på en amerikansk podd som heter Darknet diaries som pratar om brottslighet på internet, men jag hittade ingen på svenska. För att göra det enkelt så mailade jag Jack, som driver Darknet diaries, och frågade om jag fick översätta hans manus till svenska, och det fick jag, berättar Markus.

Annons

Sagt och gjort. Markus spelade in ett avsnitt med Jacks manus tidig vår 2020. Om minst 100 personer skulle lyssna planerade Markus att göra ett till.

– Men så blev det flera tusen! Då kände jag att jag inte kan snylta på Jacks manus längre, utan började göra egna, säger Markus.

Cyberkrig & hackerattacker

I de 30-tal avsnitt som Markus producerad och släppt pratar han som nämnt om brottslighet på internet.

– Det är allt från cyberkrig mellan nationer, som när USA som slog ut IS i Syrien, eller när Ryssland skulle inta Krimhalvön i Ukraina, till folk som säljer hemska saker på darknet eller större hackerattacker som till exempel Coop råkade ut för tidigare i år, säger Markus.

Som utbildad ljudtekniker och musiker gör Markus välproducerade poddavsnitt.

Avsnittet om Coop är ett av hans mest lyssnade.

– Jag försöker hålla en nivå så att du ska förstå även om du inte kan mer om datorer än att surfa på internet, men att det även ska vara intressant för de som är mer teknikintresserade.

Annons

För att göra research begär Markus ut förundersökningsprotokoll och letar reda på omfattande rapporter som antivirusföretag ofta gör efter större händelser.

Det måste vara otroligt tidskrävande?

– Ja, det tar nog mellan 40-60 timmar att göra varje avsnitt. Det har blivit mycket nattarbete, säger Markus och ler.

Spännande lyssning

Avsnitten är dessutom välproducerade med inslag av stämningsljud och musik.

– Det är en del av dramaturgin för att göra det mer spännande att lyssna på. De flesta uppskattar det, men jag har även lyssnare som absolut inte gillar det, säger Markus och ler.

Annons

På sidan av poddskapandet arbetar Markus som lärare inom media och samhällsvetenskap, och driver dessutom eget företag och spelar i band. Hur tiden räcker till är en gåta för en utomstående.

– Haha, ja, som sagt, det blir mycket arbete på natten. Jag smiter ner hit efter att barnen har somnat, eller tidigt på morgonen innan någon annan vaknat, säger han.

Podden har enligt Markus blivit en av Sveriges största poddar inom tech, men några ambitioner om att kunna jobba heltid med podden finns inte.

– Nja, jag gillar att göra lite av varje, och att bara jobba med podd tror jag skulle bli tråkigt. Nu gör jag ett avsnitt när jag känner för det, ungefär ett i månaden, och det känns lagom. Så länge det känns kul så kör jag på, säger Markus.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons