Annons
Joakim Wallström, ordförande i fritidsnämnen, på Anderstorps idrottsplats där en fullstor fotbollshall planeras att byggas.

60 miljoner kronor avsatt för fullstor fotbollshall – här planeras den: ”Någonting som verkligen behövs”

HÄLSA Här, på Anderstorps idrottsplats, planeras det för en ny, fullstor fotbollshall. 60 miljoner kronor är avsatt för arbetet som ska påbörjas 2022. “Det här är någonting som verkligen behövs”, säger Joakim Wallström (V), ordförande i fritidsnämnden.

Annons

När Skellefteå kommun presenterade sin budget och plan för åren 2022-2026 i slutet av september stod det klart att ytterligare 120 miljoner kronor ska avsättas för investeringar inom kultur- och fritidsområdet. Av dessa anser 60 miljoner en nyproducerad fullstor fotbollshall på Anderstorps idrottsplats.

– Vi vet att det har byggts fotbollshallar för runt 40 miljoner i södra Sverige, men vi har velat ta höjd för att vi har ett annat klimat här, och för att kunna öka antal omklädningsrum på Anderstorps IP, berättar Joakim Wallström (V), ordförande i fritidsnämnden.

Annons

Han berättar att de länge tittat på lösningar med uppblåsbara fotbollstält, som skulle vara ett billigare alternativ initialt, men att en utredning visade att det är mer ekonomiskt över tid att bygga en riktig fotbollshall.

– Det är främst med tanke på den snömängd som kan komma här. Ett tält behöver skottas och ses över mycket oftare än en riktig hall, säger Joakim.

På den här gräsytan är tanken att fotbollshallen ska byggas.

En fullstor fotbollsplan under tak är något som efterfrågats länge i Skellefteå. Sedan tidigare finns det träningsanläggningar på Norrvalla och Skogsvallen, men de är inte stora nog för att spela matcher i. Antalet garanterade träningstillfällen för barn- och ungdomslag är också något som ligger bakom beslutet.

– Fotboll är den största sporten vi har, och dessutom jämställd mellan flickor och pojkar, men när vi tittat på hur möjligheten för träning ser ut i olika sporter så kommer fotbollen långt ner på listan innan snön tinat bort, säger han.

Annons

Med den nya hallen hoppas de alltså dels ge en plats för elitlagen att spela försäsongsmatcher, men även ge större möjligheter för barn- och ungdomslag att träna.

– Hallen blir så stor att den går att dela av flera gånger, vilket gör att flera ungdomslag kan träna samtidigt.

Hallen blir så stor att den går att dela av flera gånger.

Placeringen på Anderstorp är också noga utvald utifrån dess närhet till Tuböleskolan och Anderstorpsgymnasiet. Båda dessa skolor kommer att kunna nyttja hallen på dagtid, och dela av den för att rymma flera klasser samtidigt.

– Att hallen får en hög nyttjandegrad både dag- och kvällstid, vilket vi kommer att få här, är så klart viktigt för att investeringen ska vara rätt att göra, säger Joakim.

Annons

Vad är tidsplanen för projektet?

– Först ska det utredas exakt hur vi kan bygga, bygglov ska godkännas och allt sånt, men det här är någonting vi kommer att börja arbeta med nu direkt. Förhoppningsvis kan bygget påbörjas redan under 2022, säger Joakim. 

Artikeln är en del av Megafonen nr 10 – 2021. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons