Annons
Mannen med Skellefteåhalsduk utanför Kapitolium i Washington D.C.

Historien om Skellefteåhalsduken blir film – ska ha premiär 2022: ”Spektakulär resa”

NYHETER Filmmakarna Mathias Fjellström och Mattias Löw ligger bakom filmen.

Annons

Det var den 6 januari som det blev upplopp vid USA:s kongress i landets huvudstad. På bilder från händelsen syns en man med en röd Skellefteåhalsduk, som ursprungligen delades ut som en gåva av Skellefteå kommun 2017.

Nu ska historien om halsduken bli till film. Bakom projektet ligger producenten Mathias Fjellström, bördig från Skellefteå, samt dokumentärfilmaren och fotografen Mattias Löw, som skapat verk om såväl Västerbotten som USA.

Annons

– Jakten på ledtrådar kring halsdukens spektakulära resa tar oss från en norrländsk stad i mäktig förvandling, fylld med framtidstro, till Stockholm och Washington D.C., politiska maktcentra där populism pressar västerlandets demokratiidé mot avgrunden, skriver Mathias och Mattias och fortsätter:

– Men mitt i den krisande samtiden, i maktspel och intriger, bland myter och sanningar, blir plötsligt en mjuk present unikt effektfull både som kommunal reklamkampanj, och som symbol för hotet mot vår sköra demokrati.

Annons

På svenska kommer filmen att heta ”Den röda halsduken”, och på engelska ”The Swedish Scarf”. Filmen planeras ha premiär 2022.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons