Annons
Baserat på pressmeddelande
Karin Granberg. Pressbild: Region Västerbotten

Karin Granberg tipsar om sårvård: ”Ta hand om dig själv i sommar!”

NYHETER Under sommaren ökar hudinfektionerna. Även små sår kan ge problem. Läkaren Karin Granberg ger sina tips om sårvård, berättar vad man kan göra själv och när man ska kontakta vården.

Annons

– Bakterier trivs när det är varmt och fuktigt. Därför är det extra viktigt att sköta om eventuella sår under sommaren så att de inte blir infekterade, säger Karin Granberg, specialist i allmänmedicin och läkare vid Erikslids hälsocentral, i ett pressmeddelande.

Håll såret rent

Det viktigaste är att undvika infektion och att ge såret bra förutsättningar att läka. De flesta små sår klarar kroppen av att läka själv utan att man behöver söka vård. Tvätta såret rent så fort som möjligt, med tvål och vatten, och fortsätt att hålla såret rent.

– Om det har kommit smuts, jord eller en glasbit i såret gäller det att få bort det. Om det fastnar bakterier så finns det risk att det blir en infektion, säger Karin Granberg.

– Är det svårt att få bort smutsen så blöter man upp såret ordentligt. Sitter såret under foten så kan du ta ett fotbad. Om såret sitter på armen kan man sätta på ett blött förband, då blir det lättare att rengöra efter ett tag, fortsätter hon i utskicket.

Annons

Bedövningssalva kan vara bra att använda om det gör ont att rengöra såret eller när man ska ta bort en sticka. Det kan också vara en god idé när det kommer till barn.

Vänta med badet

För att minska risken för infektioner ska man undvika att klia på ett sår eller bett.

– Låt också bli att bada tills såret har läkt. Om såret är öppet finns det en yta där bakterier kan fastna. Men det beror också på var såret sitter. Om det är ett litet sår och du verkligen inte kan motstå ett bad kan du använda ett tätt förband så att det inte kommer in vatten. Det finns till exempel bra vattentäta plåster, säger läkaren.

Plåster eller inte?

Det viktigaste är att såret hålls rent och att det inte kommer in smuts eller jord i det. Beroende på var såret sitter så kan man därför behöva täcka det med ett plåster.

Annons

– Det viktiga är att skapa en bra sårläkningsmiljö. Är det ett litet sår som sitter skyddat så behövs inte något plåster. Då luftas såret och läker fortare, säger Karin Granberg.

– Men om det är ett skavsår eller ett sår som sitter under foten behöver du skydda det. Gå inte barfota utomhus om du har ett sår under foten, rekommenderar hon.

En penna till hjälp

Om såret blir rött, svullet, varmt och ömt så är det ett tecken på infektion. De flesta behöver inte behandlas med antibiotika, men rita runt den röda randen runt såret.

– Om det röda området ökar och blir större och större så ska du söka vård. Om den krymper klarar kroppen av att ta hand om infektionen på egen hand, förklarar hon.

Annons

När kontakta vården

Är det ett djupare sår, eller ett skärsår som glipar eller inte slutar blöda, ska det sys så fort som möjligt. Då läker det snabbare och risken för att såret blir infekterat minskar.

Behövs råd ska man i första hand kontakta sin hälsocentral eller 1177 Vårdguiden på telefon. De går att ringa dygnet runt. En sjuksköterska bedömer om vård behövs och vägleder invånaren i så fall till rätt mottagning. Har såret kommit i kontakt med jord, eller om det är ett djurbett, kan en påfyllnadsspruta med stelkramp-vaccin behövas.

– Ta hand om dig själv i sommar! hälsar slutligen Karin Granberg i pressmeddelandet.

– Får du ett sår, håll det rent. Ring 1177 om du behöver råd och om du kommer till hälsocentralen så får du hjälp av en distriktssköterska. De är de riktiga sårproffsen.

Karin Granbergs tips – bra saker att ha hemma:

Pincett – utmärkt för att plocka bort stickor eller små glasbitar.
Sax.
Plåster.
Kompresser.
Suturtejp – ibland kan man behöva dra ihop såret.
Elastisk binda – det är bra om man har fått ett lite större sår som är svullet.
Klorhexidin.
Värktabletter, till exempel alvedon.

Källa: Region Västerbotten

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons