Med etableringar som till exempel Northvolt kommer rekryteringsbehovet av produktions- och processtekniker att vara stort i Skellefteå under lång tid framöver. Men det är långt ifrån bara Northvolt som behöver anställa kompetent personal.
– Även på andra företag är behovet stort. Både för att företagen växer, men även för att personalen blir äldre och så småningom ska gå i pension. Om det inte utbildas nya personer med rätt kompetens kommer vi att få problem i framtiden, säger Erica Frohm, vd på Nymek och ordförande i den ledningsgrupp som står bakom utformandet av tre teknikinriktade yrkesutbildningar som finns i Skellefteå.
Om det inte utbildas nya personer med rätt kompetens kommer vi att få problem i framtiden.
I ledningsgruppen finns förutom nämnda Northvolt och Nymek fler företag som till exempel Trelleborg, Boliden, Wipro och Plastex representerade. Alla står de bakom att just produktions- och processtekniker är något som behövs.
– Konkurrensen från övriga världen ökar ständigt och då behöver vi personer som kan vara med och förändra, utveckla, effektivisera och förbättra våra produktionsprocesser, säger Erica.
Utbildningarna är dessutom framtagna i nära samarbete med näringslivet, och just det är en av de saker som gör Yrkeshögskoleutbildningar unika.
– Om det inte funnits någon verklig efterfrågan från företagen hade utbildningarna inte blivit beviljade, säger Erica.
Tre inriktningar
I Skellefteå finns det tre olika inriktningar på Yrkeshögskolan som leder till produktions- eller processtekniker. De är mellan 1,5 och 2 år långa.
– Det känns kul att vara delaktig i stadens utveckling och inte bara stå vid sidan och se på, berättar Annora Eriksson som studerar till processtekniker sedan i höstas.
Det känns kul att vara delaktig i stadens utveckling och inte bara stå vid sidan och se på.
Hon har tidigare under sitt yrkesliv arbetat som städerska, vårdbiträde, svetsare och nu senast på en statlig myndighet. I klassen finns människor med alla möjliga bakgrunder, berättar hon.
– Det är väldigt blandat, och det tycker jag är jättekul. Att inte ha någon erfarenhet från industri sedan tidigare har jag inte upplevt som ett hinder för någon. Vi lär oss mycket av varandra, säger hon.
Erik Bolin började också studera i höstas. När han är klar om drygt ett år kommer han vara utbildad till produktionstekniker med inriktning mot automatiserade tillverkningsprocesser.
– Från början var jag osäker på vad jag gett mig in på, men allt är bättre än jag trodde det skulle vara. Det är en superrolig utbildning med duktiga lärare och lämplig inlärningstakt, säger han.
Lärande i arbete
Något som utmärker Yrkeshögskolan är att en stor del av utbildningen är förlagd hos företag under så kallad LIA, lärande i arbete. Det ses som en viktig del för att knyta kontakter med branschen, och att få träna praktiskt på det man lärt sig. Emil Dahle, som studerar till produktionstekniker med inriktning mot digitalisering och datorstödd tillverkning, är just nu på LIA hos Skellefteföretaget SSC Klingan.
Det känns kul att äntligen komma ut i verkligheten för att se hur jag kan använda det vi lärt oss hittills.
– Det känns kul att äntligen komma ut i verkligheten för att se hur jag kan använda det vi lärt oss hittills. Jag har börjat med en mjukstart på golvet för att se hur produktionen fungerar, men jag försöker samtidigt aktivt hitta potentiella lösningar och förbättringar. Det känns jätteroligt, säger han.
Emil valde utbildningen för att vidareutveckla sig själv efter tio år inom industrin, och då passade den 1,5 år långa utbildningen bra.
– Jag är jättenöjd hittills, och det känns tryggt att det är lokala företag som är med och ser till att vi lär oss rätt saker, säger han.
Olika faser i livet
Att gå en YH-utbildning är något som kan passa människor i alla olika faser i livet. Allt från de som just avslutat gymnasiet och letar sitt första arbete, till de som vill karriärväxla.
– En yrkeshögskoleutbildning öppnar upp möjligheten till studier i alla åldersgrupper, vilket gör det till en unik studieform, säger utbildningsledare Marie Staaf.
Öppnar upp möjligheten till studier i alla åldersgrupper.
Vilken typ av arbete kan den som går utbildningarna tänkas få?
– Bredden är stor och det beror mycket på vad man vill arbeta med, och vid vilket företag. I vissa yrkesroller arbetar du mestadels från ett kontor, och i andra så arbetar du operativt i verksamheten med maskiner och utrustning av olika slag. Gemensamt för alla produktionstekniker är att man fungerar som problemlösare och ständigt arbetar med att förbättra och effektivisera produktionen, säger utbildningsledare Lena Drugge.
Enligt tidigare undersökningar får nio av tio som går en YH-utbildning jobb efter avslutade studier.
– Med tanke på de etableringar som är på gång ser det ljust ut för den som vill bli tekniker. Enorma pengar investeras just nu längs Norrlandskusten och företagen har uttryckligen sagt att kompetensbehovet är stort, säger Marie.
Fortfarande chans att söka
Den 15 maj gick ansökningstiden till utbildningarna ut, men än finns möjlighet att komma in på alla tre inriktningar.
Vi har öppnat upp för sena ansökningar.
– Vi har öppnat upp för sena ansökningar, säger Marie som också tipsar om möjlighet till validering av praktiska erfarenheter och kunskaper för de som idag inte når upp till de krav som satts för att vara behörig till utbildningen.
– Att du saknar ett ämne från gymnasiet behöver inte betyda att du inte kan gå utbildningen. Det finns flera vägar in. Kontakta oss så berättar vi mer, säger hon.