Annons
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. Foto: Pexels / Region Västerbotten

Covid-19-läget i Västerbotten och vad smittspårningen visar: ”Måste fortsätta uppmana till följsamhet”

NYHETER Under förra veckan minskade antalet bekräftade fall av covid-19 i länet. Sett till hur smittspridningen sker vill Stephan Stenmark återigen uppmana folk att följa rekommendationerna.

Annons

Minskningen syns i både Skellefte- och Umeområdet. Regionen tror att minskningen beror på en kombination av viss minskad smittspridning och färre provtagningar, till följd av den extra helgdagen. 531 personer testades totalt – 395 i Umeområdet, 93 i Skellefteområdet, 24 i södra Lappland och 19 personer folkbokförda utanför länet.

– Det är fortfarande flest fall i Umeområdet och i åldersgruppen 19–39 år och då särskilt bland personer mellan 20 och 29 år. Vi fortsätter att göra riktade insatser till unga vuxna, berättar smittskyddsläkare Stephan Stenmark i ett pressmeddelande.

Smittan sprids i sociala privata sammanhang, på arbetsplatser, skolor och i familjer.

Annons

– Där är våra beteenden och rutiner som styr majoriteten av smittspridningen. Därför måste vi fortsätta uppmana till följsamhet av rekommendationerna, säger Stephan.

– Träffa så få människor som möjligt, rör dig lite ute i samhället, jobba hemifrån när det går, håll distans och gör eventuella resor smittsäkert. Kom även ihåg att använda munskydd i särskilda situationer som kollektivtrafik och när du inte kan hålla avstånd.

Endast åtta procent av personerna som testades positivt under förra veckan tillhör en riskgrupp. Regionen tolkar den här sjunkande trenden som en vaccineffekt i länet.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons