Annons
Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: Region Västerbotten / Pexels

Smittläget i länet och budskapet inför valborgs: ”Håll er i er bubbla”

NYHETER Under förra veckan konstaterades 658 fall av covid-19 i Västerbotten. Region Västerbotten ser exempel på smittspridning i undvikbara situationer och påminner om det personliga ansvaret.

Annons

Belastningen på vården minskar, men enligt Region Västerbotten är trycket på IVA fortsatt högt i länet. Dessutom vårdas ett antal utomlänspatienter i Västerbotten.

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark vill att alla hjälps åt nu, för att underlätta för vården och skydda personer som kan bli svårt sjuka eller avlida till följd av covid-19.

I ett pressmeddelande påminner han alla att träffa så få människor som möjligt.

– Rör dig lite ute i samhället, jobba hemifrån när det går, håll distans, handla ensam, använd munskydd i kollektivtrafik och butiker och undvik onödiga resor, säger han.

Annons

Även under den kommande helgen är det viktigt att inte släppa på följsamheten.

– Valborgsfirandet blir annorlunda i år. Det är otroligt viktigt att det inte blir sociala sammanhang kopplat till valborg och första maj som ökar spridningen. Det går inte att träffas stora gäng eller flera familjer utan att hålla avstånd. Håll er i er bubbla.

Undvikbar smittspridning

Personer i åldersgruppen 19-39 står för 300 av de 658 positiva fallen förra veckan.

– Det är oroande att vi har så många fall i Umeå och att åldersgruppen 19–39 ökar så kraftigt. Smittspårningen visar tydliga tecken på att flera har träffat vänner utanför sin egen krets eller bubbla och därmed inte följt rekommendationerna, säger Stephan.

Annons

– Vi ser också exempel på kollegor som gått på afterwork, kompisgäng som träffats hemma, samåkning i bilar och så vidare som gör att smittspridningen fortsätter öka. Det är situationer som är undvikbara, där man har ett ansvar att förhindra smitta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons