Annons
Baserat på pressmeddelande
Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten. Foto: Jan Alfredsson / Pixabay

Nu inleds nästa vaccinationsfas – nationellt delmål uppnått: ”Glad och stolt att vi kommit så långt”

NYHETER I dag inleds fas 3 i länet. Nu kan även personer födda 1957–1961 boka tid för vaccination. För personalen i prioriterade verksamheter inom slutenvården samt LSS och personlig assistans återupptas vaccinationerna denna vecka. Det meddelar regionen.

Annons

– Nu kan vi äntligen påbörja vaccinationerna i fas 3! Först ut är personer födda 1957–1961. Det sker samtidigt som vi återupptar vaccinationerna av prioriterad personal inom slutenvården och personal inom LSS och personlig assistans, inleder en positiv Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Volymerna vaccin som kommer till länet inom de närmaste veckorna är så pass stora att flera prioriterade grupper kan få vaccin. Du som är född 1961 eller tidigare bokar tid genom att logga in på 1177.se, eller genom att ringa till valfri hälsocentral. Tider på centrala vaccinationsmottagningar i Umeå eller Skellefteå kan bokas på samma sätt.

Du kan inte ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka tid. Nya vaccinationstider erbjuds utifrån leveransbesked varje vecka. Om tider är slut kan man försöka senare.

Annons

Regionen har fått synpunkter från invånare som har upplevt det svårt att boka tid på 1177.se. Därför har en ny sida skapats, med tydligare information om hur man bokar och länkar till varje vaccinationsmottagnings och hälsocentrals e-tjänst för bokning.

– Det är viktigt att bokningsprocessen är tillgänglig och enkel. Vi har lyssnat på era synpunkter och denna sida är ett steg i att ytterligare utveckla servicen, säger Ronny.

Vaccinering av personal

Efter en dryg månads uppehåll personalvaccinationerna ska återupptas. Personal i prioriterade verksamheter i slutenvården kommer att vaccineras på sin arbetsplats.

Annons

Personal inom LSS och personlig assistans kommer att vaccineras på hälsocentral eller vaccinationsmottagning. Personal som är födda 1962 eller senare bokar tid genom att ringa en hälsocentral eller får tid för vaccination via sin arbetsgivare. Till vaccinationen behöver man ha med id-kort eller annat som styrker sin anställning.

Vaccinationens betydelse

Regionen skriver att vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen. Det är därför som det är viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

– Alla godkända vacciner mot covid-19 har genomgått noggranna säkerhetskontroller, precis som alla andra vacciner, påminner smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Annons

– Det är vanligt att man får milda biverkningar efter en vaccination, men de allvarliga biverkningar som rapporterats är väldigt ovanliga. Risken att bli svårt sjuk i covid-19 är betydligt större. Inte minst för den som är äldre, säger han i pressmeddelandet.

Första delmålet uppnått

Vaccinationerna i fas 1 är slutförda. Av personer 65 år och äldre har 85 procent fått minst en dos. Det innebär att regionen redan nu nått det nationellt uppsatta delmålet att 80 procent av befolkningen över 65 år ska ha fått minst en dos vaccin före 16 maj.

– Vi har en hög vaccinationsvilja och en väl fungerande vaccinationsverksamhet i länet. Jag är glad och stolt över att vi kommit så långt i processen, berättar Ronny.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons