Annons
Arkivbild: Jonas Nilsson

Ingen hämtning av grovavfall – ny upphandling inte aktuell på länge

NYHETER Boende i vissa delar av Skellefteå kommun får klara sig utan den årliga inhämtning av grovavfall, inte bara under 2021. Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall, förklarar varför.

Annons

I vanliga fall kan alla kommunens hushåll ställa ut sitt grovavfall för hämtning en gång per år. Det hämtas av en entreprenör på uppdrag av Skellefteå kommun. Inför årets upphämtning har det dock skett en förändring och nu erbjuds detta inte alla hushåll.

Boende i Skellefteå centralort och vissa omkringliggande orter som Medle, Varuträsk, Boviken, Ursviken, Skelleftehamn, Innervik och Ragvaldsträsk får lov att klara sig utan.

Den exakta gränsdragningen blir mer tydlig i kommunens digitala karta. Foto: Skellefteå kommun

Detta eftersom avtalet med entreprenören, som gäller det här området, har löpt ut.

– Vi gjorde en ny upphandling men fick ingen entreprenör som uppfyllde miljökraven, berättar Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall vid Skellefteå kommun.

Olika utformade avtal

Varför berörs då just detta område? I ytterområdena ingår hämtning av grovavfall i samma avtal som hämtning av rest- och matavfall, och det avtalet har inte löpt ut.

– Och i det här området hade vi upphandlat separat insamling, förklarar Agneta.

Annons

Berörda hushåll får räkna med att vara utan insamlingen ett tag. Ett nytt försök till upphandling blir inte aktuellt förrän hösten 2023, då avtalet med entreprenörerna i ytterområdet går ut. Till dess ska avfallsverksamheten fundera på en bra lösning.

– Vi får också försöka lösa det här med grovavfallet på ett annat sätt fram till dess.

Andra möjliga lösningar

För alla som kan ordna egna transporter finns alltid återvinningscentraler. Med ÅVC-kortet går det att komma in på centralerna i Bureå, Burträsk och Jörn även utanför ordinarie öppettid, vissa dagar. Samma sorts lösning ska implementeras i Ursviken.

Annons

– Det tar tid, men vi hoppas vara klara i Ursviken i slutet av augusti, berättar Agneta.

Det går även att beställa hämtning av grovavfall från Skellefteå kommun, eller från Solkraft, mot en taxa. Mer detaljerad information om det finns sammanställd här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons