Annons
Ewa Öberg Öström, kommunpolis i Skellefteå. Foto: Arkivbild

Inför valborgshelgen: Polisen om ungdomars följsamhet till råden och veckans arbete mot langning

NYHETER Polisen Ewa Öberg Öström tycker att många ungdomar sköter sig och följer råden, men inte alla. Hon vädjar till dessa att respektera rekommendationerna och hoppas på en fin valborgs.

Annons

I måndags gick smittskyddsläkare Stephan Stenmark ut med en skarp uppmaning inför valborgshelgen. Regionen har sett exempel på smittspridning i situationer som går att undvika – som afterwork, hemmaträffar och samåkning i bilar – och Stephan avråder från alla sociala sammanhang som kan leda till ökad smittspridning i länet.

I går fick polisen i Umeå veta att en stor ungdomsfest planerades på kvällen, och gick därför ut med en uppmaning till föräldrar att prata med sina barn. Förra helgen fick Skelleftepolisen agera när så många som 50-60 personer samlades på samma plats.

Hur är följsamheten bland Skellefteås ungdomar?

– Vi ser både exempel på hur några ungdomar kan träffas runt en grillring och spela kort. Det är väldigt lugnt. Sedan har vi motorburen ungdom, vi kan kalla det så, som inte alltid umgås på ett sätt som är förenligt med restriktionerna. Det har dessutom varit mycket nedskräpning och hög musik, säger kommunpolis Ewa Öberg Öström.

Annons

Hon förstår om det känns tråkigt att inte kunna hänga med kompisarna som vanligt. Många ungdomar sköter sig också väldigt bra, det är Ewa tydlig med, men hon vädjar samtidigt till fler att respektera råden som gäller – och att visa respekt mot andra.

Ordningsfrågan i helgen

Under veckan ska områdespolisen arbeta förebyggande mot langning tillsammans med FRIS (Förebyggande rådet i Skellefteå). De kommer att synas i centrala Skellefteå och prata om langningens konsekvenser, föräldrars hantering av alkohol med mera.

I helgen kommer både Fältverksamheten och FRIS att ha uppsökande verksamhet.

– Vi kommer att finnas där ute, försäkrar Veronica Cederberg vid Fältverksamheten.

Annons

Mellan alla ansvarsfulla föräldrar, polisen, Fältverksamheten och FRIS tycker Ewa att förutsättningarna inför helgen är bra. Beredskapen i samhället är god, berättar hon.

– Och jag hoppas verkligen att vi får en fin valborgs, säger polisen Ewa Öberg Öström.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons