Annons
Baserat på pressmeddelande
Enligt regionen är läget på länets sjukhus fortsatt mycket ansträngt. Foto: Region Västerbotten / Pixabay

Mycket stor smittspridning i länet: ”Måste följa rekommendationerna – inte minst i Skellefteområdet”

NYHETER Smittspridning i länet är mycket stor. Läget i vården är fortsatt ansträngt, meddelar Region Västerbotten på måndagen.

Annons

Förra veckan analyserades 10 770 tester för covid-19 i länet. Smitta bekräftades hos cirka 10 procent, 1 070 personer. Sedan pandemins start har viruset konstaterats hos 15 848 länsbor. Just nu vårdas 66 personer på sjukhus och 12 av dessa på intensiven.

– Vi har något färre fall än tidigare men det är fortfarande en mycket hög nivå, understryker Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

– Vi måste fortsätta följa rekommendationerna för att bromsa smittan i hela länet och inte minst i Skellefteområdet där fallen inte sjunker och Umeå med kringliggande kommuner där vi ser en fortsatt ökning, fortsätter han i ett pressmeddelande.

Annons

Vi har en mycket hög andel av den brittiska virusvarianten i länet. Enligt Region Västerbotten bidrar den till den pågående smittspridningen på ett påtagligt sätt.

– Utvecklingen i Lycksele visar att det går att bromsa smittspridningen. I Lycksele och södra Lappland har antalet positiva fall minskat, och i länet som helhet ser vi även en viss minskning i åldersgruppen 0–18 år och bland personer över 60 år, säger Stephan.

Läget på länets sjukhus är fortsatt mycket ansträngt med en del personalbortfall i framför allt Skellefteå och Lycksele, men även inom ett antal verksamheter i Umeå.

Annons

Situationen med smittspridningen är fortsatt allvarlig och det är viktigt att följa råd och rekommendationer – att träffa så få människor som möjligt, röra sig mindre ute i samhället, jobba hemifrån när det går, hålla distans, undvika onödiga resor och att använd munskydd i kollektivtrafik, när du inte kan hålla avstånd och i butiker.

– Den här veckan med sportlov får vi se som en bra möjlighet för alla som är lediga att vistas ute och göra roliga och trevliga aktiviteter som är genomförbara även med rekommendationerna att undvika onödiga resor, huvudsakligen umgås med dom man bor med och att hålla distans, avslutar smittskyddsläkaren i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons