Annons
Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall vid Skellefteå kommun. Foto: Privat

Fem månader med papperspåse – frågan fortfarande het: ”Kanske behöver lägga om sin hantering”

NYHETER Frågan om papperspåse kontra majspåse engagerar fortfarande många. Sammantaget tycker Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall, att övergången har varit lyckad. "Jag tror att en del handlar om hur man hanterar matavfallet", säger hon.

Annons

Drygt fem månader har gått sedan majspåsen började fasas ut. Det skedde inte i ett svep eftersom Skellefteå kommun ville tömma existerande lager. Beslutet att övergå till papperspåsen togs i samhällsbyggnadsnämnden efter en testperiod, då boende på Morön och Morö Backe först fick prova den. Testet utvärderades sedan i en enkät.

– Deltagarna var överhängande positiva eller neutrala till papperspåsen. En del kunde också skriva att de föredrog majspåsen, men att de skulle vara villiga att byta påse för miljöns skull, säger Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall vid kommunen.

Bytet gjordes också av miljöskäl. Majspåsen innehåller plast och tillverkas inte här.

– Vi ska inte ha engångsprodukter med plast i. På så sätt är papperspåsen betydligt mer hållbar. De tillverkas i Kramsfors och det är norrländsk massaved som används. Majsen som används i majspåsarna kommer till exempel från Italien, säger Agneta.

Annons

Sammantaget tycker hon att övergången har varit lyckad. Agneta ser papperspåsen som ett solklart bättre alternativ än majspåsen, men alla i Skellefteå håller inte med.

Hantering av matavfall

För- och nackdelar har varit ett hett samtalsämne ända sedan övergången kom på tal och avfallsverksamheten ser att frågan fortfarande engagerar många. Vissa tycker till exempel att påsen går sönder för lätt, medan andra inte alls upplever detta problem.

– Jag tror att en del handlar om hur man hanterar matavfallet hemma, säger Agneta.

– Majspåsen är tätare än papperspåsen, eftersom den innehåller stor andel plast, så man kanske behöver lägga om sin hantering. En del har nog tyckt att det är jobbigt.

Annons

Att hälla soppa i papperspåsen är inte optimalt av naturliga skäl. Matavfallet bör vara så torrt som möjligt. Agneta understryker även vikten av luftade behållare för påsen.

– Det är viktigt att använda, för papperspåsen håller inte i ett tätt system, säger hon.

På Skellefteå kommuns hemsida finns många fler tips om påsens användning, både under vinter- och sommarhalvåret, samt information om var påsarna går att hitta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons