Annons
Baserat på pressmeddelande
Provtagning för covid-19. Pressbild: Region Västerbotten

Smittspridningen ökar i länet – är fortsatt allvarlig i Skellefteå: ”Det är inte läge att slappna av”

NYHETER Antal fall av covid-19 fortsätter att öka i Västerbotten. Under förra veckan var ökningen kraftig i Lycksele med över 300 konstaterade fall. Smittspridningen i Skellefteå är fortsatt hög och i Umeområdet syns en lätt ökning, meddelar Region Västerbotten.

Annons

– Smittspridningen är nu hög både i Lycksele och Skellefteå men det är viktigt att vi tillämpar alla förebyggande åtgärder i hela länet för att bromsa smittspridningen. Det är inte läge att slappna av någonstans, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Förra veckan bekräftades 1 066 fall i länet, att jämföra med 806 fall under vecka 5.

– Sedan analyserna satte igång i slutet av december så har vi identifierat totalt 94 fall av den brittiska virusvarianten i länet och mer analyser pågår. Vi bedömer att den bidrar påtagligt till smittspridningen i länet, fortsätter Stephan i pressmeddelandet.

Det är viktigt att träffa så få människor som möjligt, minska rörligheten i samhället, hålla distansen, använda munskydd när det rekommenderas och undvika att resa.

Annons

Ökat antal provtagningar

Regionen skriver att provtagningen i länet håller mycket hög takt. Under vecka 6 analyserades 12 092 tester, att jämföra med 9 533 tester under vecka 5. Av dessa var 8,7 procent positiva – en ökning från föregående vecka då andelen var 7,9 procent.

Störst andel smittade är fortsatt i åldersgruppen 19–39 år och därefter 40–59 år.

Smittspårningen i samhället visar att de flesta smittats på arbetsplatser, i familjen och i andra privata sociala sammanhang. Fler än 100 av konstaterade fallen under vecka 6 jobbar inom vård och omsorg, med majoriteten jobbar inom kommunal verksamhet.

Annons

Antalet personer som ringer 1177 med frågor om covid-relaterade symtom har planat ut i Skellefteå, men ökar fortsatt i Lycksele. Sett till andra säsongstypiska sjukdomar så är det fortsatt ingen influensa i omlopp och mycket få fall av vinterkräksjuka.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons