Annons
Jani Sundqvist och en av de nya ambulanserna i Umeområdet. Foto: Privat / Region Västerbotten

Nya ambulanser till flera orter i Västerbotten – stort behov även i Skellefteå: ”Ligger flera år efter”

NYHETER Region Västerbotten har upphandlat nya ambulanser som ska trafikera Umeå, Vännäs och Nordmaling. Även i Skellefteå finns ett stort behov av nya fordon: "Just nu är det trängande"

Annons

Med tanke på de vanligtvis regelbundna upphandlingarna borde ambulanserna som de nya ersätter ha bytts ut för flera år sedan, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Fem nya bilar har upphandlats, men det kommer att dröja innan alla sätts i rullning.

– Men redan nu är den första ambulansen i Vännäs och den andra ska inom kort till Nordmaling. Och innan sommaren, eller i alla fall till hösten, hoppas vi att de övriga tre ska rulla i Umeå, säger Ronny Friberg, fordonsansvarig vid ambulansen i Umeå.

”Alldeles för många mil”

Några av fordonen som ersätts i Umeområdet uppges ha gått närmare 60 tusen mil. Mikael Brännström, fordonsansvarig vid ambulansen i Skellefteå, berättar att de inte är uppe i den nivån ännu – men att de också har bilar som gått väldigt långt.

Annons

– 40-45 tusen mil i alla fall. Det är alldeles för många mil på en ambulans, säger han.

Mikael tycker att statusen på ambulanserna är under kritik och att nya bilar behövs.

Hur trängande är det här behovet?

– Just nu är behovet trängande kan jag säga. Vi hoppas få en ny under våren och en till senare i höst. Det är planen, men jag har inte fått några exakta datum, säger han.

Inte hundra-procentigt ännu

Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården vid Region Västerbotten, håller med om att fler nya ambulanser behövs. Han intygar att nya bilar väntas i vår, men inför höstens leverans behövs ytterligare medel godkännas på politikernivå.

Annons

– Det är för att totala äskningar överstiger budget, förklarar Jani.

Att ekonomin är ansträngd i den regionala ambulanssjukvården är inget nytt.

– Men vi har ett behov av nya ambulanser, exakt som Mikael säger. Vi ligger flera år efter med upphandlingar som har strandat. Det är stora investeringar, säger Jani.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons