Annons
Baserat på pressmeddelande
Teaterspektaklet är Västerbottensteaterns jubileumsföreställning 2020. I förgrund: Simeon Maya. Foto: Patrick Degerman.

Västerbottensteatern: Retroaktiv premiär, gästspel och dans – här är planerna för första halvan av 2021

NYHETER En retroaktiv premiär på jubileumsrevyn Teaterspektaklet, dans från Sydafrika och Romeo & Julia som sommarteater är några av de föreställningar som Västerbottensteatern erbjuder sin publik vårsäsongen 2021.

Annons

Västerbottensteatern arbetar nu intensivt för att genomföra vårens utbud, berättar teaterns vd Fransesca Quartey i ett pressmeddelande.

– Vi kommer under våren ägna en hel del kraft åt den stundande flytten till Sara kulturhus och även förberedelserna inför en osedvanligt spännande höst med en världspremiär på PO Enquists Musikanternas uttåg. Men trots flyttstök och storslagna höstplaner ska vi förstås först och främst fokusera på vår publik som vi SÅ längtar efter! Det innebär att vi under rådande omständigheter fortsätter att dela med oss av digital kultur, men även erbjuder härliga teaterupplevelser live från scenen.

Annons

Jubileumsföreställning

Vårsäsongen inleds digitalt med fortbildningsdagarna Lära med berättande som genomförs online 10-11 februari och därefter medverkar teatern i den digitala versionen av det kulturpolitiska konventet Folk och kultur 12 februari. Men sedan blir det i allra högsta grad levande teater med en retroaktiv premiär 3 mars på jubileumsrevyn Teaterspektaklet. Tanken var att den skulle spelas under hösten 2020, Västerbottensteaterns jubileumsår efter 40 år som länsteater, men av välkänd anledning blev den inställd.

– Nu äntligen ska publiken få njuta av en hejdundrande jubileumsrevy och en hyllning till teatern, konsten och publiken. En kväll fylld med humor, eftertanke, sång och lustfylld nostalgi, utlovar Fransesca Quartey.

Världen enligt Rosling är ett gästspel från Norrbottensteatern. Foto Magnus Stenberg

På vårreportoaren finns även gästspel som Norrbottensteaterns Världen enligt Rosling, som bygger på Hans Roslings världsberömda böcker och föreläsningar om tillståndet i världen, samt dansföreställningen Yebo Yes!, byggd på den sydafrikanska dansen Pantsula – snabba fötter som uppror mot apartheid. Föreställningen är en del av satsningen Se Dans och arrangeras i samarbete med Norrlandsoperan via Dansnät Sverige. Fem dansare medverkar; tre från Sydafrika och två från Sverige.

Nypremiär på Romeo & Julia

Säsongen avslutas med en nypremiär på sommarteatern Romeo & Julia som blev mycket uppskattad av både publik och rescensenter sommaren 2020.
– Restriktionerna gjorde att alldeles för få fick chansen att se den ifjol, nu hoppas vi att vi kan dela med oss av upplevelsen till många fler. Glädjande nog ska årets uppsättning dessutom genomföras tillsammans med en grupp amatörer.

Annons

Våren bjuder dessförinnan på många fler tillfällen till levande teaterupplevelser som En besvikelse i tre(två) akter – improvisationsteater med UngHästen och UngHästens skolföreställningar Våra Liv och XXX 2.0 – om sex å sånt,Berättarfika online och Berättarklubbar live med Nordiskt Berättarcentrum och gästspel i Umeå med Gunnar Eklunds Huset och Saga Eserstams All You Need Is Beatles, båda gästspelen i samarbete med Umeå Teaterförening, Umeå Folkets hus och ABF. Västerbottensteatern gästar även Burträsk med Monica Lindgrens Lyckligare nu.

– Det viktigaste med teater är ändå det levande mötet – möten som vi hoppas ska tina fram när den kargaste vintern (som idag!) börjar släppa sitt grepp, summerar en förhoppningsfull Fransesca Quartey.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Västerbottensteatern.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons