Annons

Vill uppmuntra betalning via app – 16 p-automater kan försvinna från centrum

NYHETER Parkeringsverksamheten vid Skellefteå kommun vill få fler att använda mobila betalsätt. P-automaterna i centrum kan gå från 46 till 30, om samhällsbyggnadsnämnden går på förslaget.

Annons

I en tjänsteskrivelse till samhällsbyggnadsnämnden beskrivs antalet p-automater som relativt stort i centrum. Årligen kostar varje automat omkring 9 000 kronor att hålla i drift – förutsatt att ingen service eller uppdatering krävs – vilket inte sällan sker.

2019 uppdaterades ett antal p-automater till en kostnad av cirka 640 000 kronor och parkeringsverksamheten ska snart uppdatera fler, till en kostnad av cirka 240 000 kronor, för att dessa ska uppfylla betalkortsleverantörernas krav på säkra kortköp.

I dag uppges det finnas fyra mobila betalsätt via olika appar. Enligt tjänsteskrivelsen använder 53 procent av Skellefteborna någon av dessa, en förhållandevis låg andel jämfört med andra kommuner, och parkeringsverksamheten vill få upp den siffran.

Samhällsbyggnadsnämnden föreslås därför besluta att 16 automater ska tas bort.

Annons

Enligt förslaget ska automaterna som tas bort ersättas med information om digitala betalalternativ, samt i vissa fall hänvisning till närmaste p-automat. Enligt förslaget ska parkeringsverksamheten även börja ta bort automater som ger lägre intäkter än 20 000 kronor per år, motsvarande fyra-fem transaktioner per avgiftsbelagd dag.

Samhällsbyggnadsnämnden ska ta ställning till förslaget efter helgen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons