Annons
Baserat på pressmeddelande
Christer Åhlund. Pressbild: Campus Skellefteå

Ny masterutbildning till Skellefteå – beslutet välkomnas: ”Jätteroligt”

NYHETER LTU startar en ny masterutbildning i Skellefteå hösten 2021. Det tillkännager Campus Skellefteå i ett pressmeddelande.

Annons

Programmet har inriktningen informationssäkerhet och har tidigare erbjudits på distans, eller med Luleå som studieort, men nu flyttas utbildningen till Skellefteå.

– Detta känns jätteroligt och vi ser stora möjligheter att utveckla programmet, inte minst den campusförlagda delen, och att nischa mot styrkeområden som finns lokalt, säger Christer Åhlund, ämnesföreträdare för Distribuerade datorsystem vid LTU.

– På sikt finns bland annat tankar om att utveckla det tekniska innehållet och inrikta utbildningen mer mot cybersäkerhet, dels för att det blir en allt viktigare del av informationssäkerhet men också för att det passar in i andra lokala styrkeområden.

Ökat behov av kunskap

Forskning och utbildning inom området Mobila system och Distribuerade datorsystem, där säkerhet inom informations- och kommunikationsteknologi är en viktig del, har funnits i Skellefteå sedan 2005. 2016 startade centrumbildningen CISS (Centrum för säkerhet i samhälle och kritiska infrastrukturer) efter finansiering från kommunen.

Annons

Trender inom digitaliseringen har ökat behovet av kunskap och utveckling i olika säkerhetsaspekter. Mot den bakgrunden driver CISS idag en rad olika projekt med bland annat regionala företag samt andra nationella och internationella aktörer.

– Vi har kommit fram till att CISS är en viktig pusselbit för samarbete mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Vi har goda resultat till exempel inom äldreomsorgen, berättar Gustaf Ulander vid Internationella enheten på Skellefteå kommun.

Efterlängtad utbildning

När utbildningen flyttas till Skellefteå skapas möjligheter till utökad samverkan mellan studenter och det lokala näringslivet, inom forskning och olika utvecklingsprojekt

Annons

– Det är såklart jätteroligt att vi får fler masterutbildningar och därmed studenter. Dels bidrar fler studenter till ett mer levande campus men just denna utbildning är också särskilt viktig eftersom den bidrar till att utveckla viktiga profilområden och där vi vet att behoven är stora, avslutar Ida Lindh, strategiskt ansvarig för Campus.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Campus Skellefteå
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons