Annons

Bostadspriserna fortsätter uppåt i Skellefteå – ökningen tre gånger så stor som i riket

BOSTAD Sett över ett år har priserna för bostadsrätter i Skellefteå ökat med 18 procent, vilket är tre gånger mer än snittökningen i riket.

Annons

I Sverige steg priserna med 1 procent på både bostadsrätter och villor under oktober månad, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Antalet sålda villor under oktober var 5 900 vilket är samma nivå som året innan, antalet sålda bostadsrätter ökade något till 12 400 vilket är 6 procent fler än samma månad 2019, säger analyschef Per-Arne Sandegren i ett pressmeddelande.

På årsbasis har priserna på bostadsrätter i landet nu stigit med 6 procent, medan villapriserna har stigit med 11 procent.

Annons

Stor ökning i Skellefteå

I Skellefteå kommunen har priserna på bostadsrätter stigit med 9,5 procent, sett över tre månader. Enligt Svensk Mäklarstatistik såldes 190 objekt under perioden, till ett medelpris av 1 351 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 20 053 kronor.

På årsbasis har priserna i Skellefteå stigit med 18 procent – vilket är tre gånger mer än rikssnittet procentuellt räknat.

Annons

När det gäller villapriserna så har även de ökat. Sett över tre månader har de stigit med 9,5 procent i kommunen, enligt Svensk mäklarstatistik. 126 villor såldes under perioden, till ett medelpris av 2 257 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 19 553 kronor.

På årsbasis har villapriserna stigit med 16,1 procent. Motsvarande ökning i riket ligger på 11,2 procent.

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons