Annons
Maria Rautio, centrumledare på Visit Skellefteå.

Att solidariskt stötta det lokala – på ett säkert sätt: ”Butikerna har gjort ett fantastiskt jobb”

NYHETER Visit Skellefteå är djupt oroliga för konsekvenserna om Skellefteborna inte väljer att julhandla lokalt. De försäkrar att det finns sätt att stötta det lokala utan att utsätta någon för risk.

Annons

Den 10 november blev de skärpta allmänna rekommendationerna ett faktum i länet. I dess kärna finns en bestämd uppmaning till fysiskt avstånd i alla sammanhang, med undantag för de som är absolut nödvändiga. Exempelvis medicinska undersökningar.

Butiker har vittnat om hur kundflödet försvann i omedelbar anslutning till det här.

– Och det är såklart förståeligt. Det är så det ska vara, för vi måste verkligen få stopp på den här smittspridningen, säger Maria Rautio, centrumledare på Visit Skellefteå.

– Men givetvis finns det en stor oro. Julhandeln är väldigt, väldigt viktig och det vore förödande om butikerna tappade stora delar av den. Många branscher har redan haft det otroligt tufft. Man har redan vridit och vänt på sig för att hitta sätt att gå runt.

Annons

Det finns säkert de som vill stötta det lokala bara det inte utsätter någon för risk. Det är naturligtvis viktigt, betonar Maria, som talar varmt om alla snabba omställningar.

– Butikerna har gjort ett helt fantastiskt jobb. Som de själva säger, tillsammans hittar vi lösningar. Vill man bara handla lokalt så kommer vi att kunna lösa det tillsammans.

Många olika alternativ

Visit Skellefteå vill att det lokala ska finnas kvar även efter pandemin. En lista med butikernas anpassade erbjudanden har därför sammanställts på deras hemsida.

Annons

Maria räknar upp flera olika exempel och berättar att listan uppdateras dagligen.

– Butiker erbjuder fri hemleverans och att varorna kan hämtas utanför butiken. I vissa butiker kan du boka tid innan de öppnar eller efter de stänger, så att du garanterat är ensam tillsammans med en personal. Många butiker har fina Instagram-sidor.

– Tveka inte att kontakta dem. Det går alltid att ringa. Många erbjuder även Facetime, då går personalen runt i butiken och visar vad som finns. Det finns många alternativ.

Annons

Frågan om skyltsöndag

I Skellefteå har det traditionella firandet på skyltsöndag ställts in av naturliga skäl.

Visit Skellefteå har haft förhoppningar om att kunna anordna ett alternativ, men det var innan de skärpta direktiven kom. Nu blir det svårt för dem att genomföra detta.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons