Annons
På hemsidan kan bland annat se färska bilder från vägväderkameror. Foto: Skärmdump

Så här håller du koll på vägarna i realtid: ”Väglaget skiftar snabbt”

NYHETER Vinterväglaget är här. Trafikverket tipsar om hur du bör tänka, och hur du håller dig uppdaterad om väglaget i realtid.

Annons

Det går att skapa sig en bild av läget på Trafikverkets hemsida. Här ges en översiktsvy över vägnätet och när du klickar på en färgad sträcka får du information om väglaget.

Det delas in i kategorierna inga problem, risk för besvärligt väglag, besvärligt väglag samt snö- och isvägbana. I skrivande stund bedöms det exempelvis finnas risk för besvärligt väglag på E 4 mellan Skellefteå och Lövånger. På väg 370 mellan Boliden och Holmfors ska det vara mycket besvärligt, med risk för snörök och snödrev.

I menyraden till vänster kan du välja vilken information som du är intresserad av. Om du klickar i alternativet Vägväder dyker vädersymboler upp på kartan. När du klickar på dessa se kan du se färska bilder från vägväderkameror, som uppdateras löpande.

Annons

– Nu skiftar väglaget snabbt. Vi halkbekämpar så snart behovet finns enligt våra krav på väglaget, berättar Henrik Sundquist vid Trafikverket i ett pressmeddelande.

– Men för att minimera risken för olycka är det viktigt att anpassa körningen, till exempel hastigheten, efter väglaget och andra förutsättningar som gäller, säger han.

Trafikverkets råd till vintertrafikanter

  • Hur ser det ut på vägarna? Håll dig uppdaterad via webb, radio och tv.
  • Anpassa hastigheten efter väglaget.
  • Håll extra avstånd till fordonet framför.
  • Visa hänsyn och ta det lugnt.
  • Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägarna. Saltet får sämre verkan där, eftersom det inte bearbetas tillräckligt av fordon.

Källa: Trafikverket

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons