Annons
"Svart arbetskraft förekommer", säger polisen Thomas Östberg.

Polisen gjorde upptäckt i länet: ”Risk att människor utnyttjas”

NYHETER Polisen har deltagit i en nationell insats mot brott i arbetslivet. Det har gjorts inspektioner på arbetsplatser och i länet påträffades personer som inte hade rätt att vistas i Sverige.

Annons

Polisen har jobbat tillsammans med Arbetsmiljöverket, Skatteverket och fem andra myndigheter i en nationell insats mot olika former av arbetslivskriminalitet. Polisen har dels kontrollerat om personer på arbetsplatser haft rätt att vistas och arbeta i landet, dels om det föreligger risk för att de kan vara offer för människohandel.

I polisregion Nord genomförde polisen totalt sex oanmälda arbetsplatskontroller på byggarbetsplatser samt 44 inspektioner av företag, de flesta inom byggbranschen. 62 personer kontrollerades och enligt polisen saknade 7 av dem rätt att arbeta i landet.

På en arbetsplats i länet fanns personer som varken hade rätt att arbeta eller vistas i Sverige. Det togs beslut att avvisa några av dem, resten uppmanades lämna landet.

Annons

– Vi ser ju vid kontroller som dessa att svart arbetskraft förekommer här i polisregion Nord, berättar poliskommissarie Thomas Östberg på polisens hemsida.

– Det finns ju också en risk att människor utnyttjas. Därför är det viktigt att vi jobbar tillsammans flera myndigheter för att komma åt de företag som inte sköter sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons