Annons
Gunnar Karlsson. Foto: Arkivbild

Planerar ny festival i Skellefteå – med internationella och svenska artister, mat och aktiviteter

NÖJE Skellefteå kan få en ny sommarfestival med internationella och svenska artister, spännande matkoncept och mycket mer.

Annons

Bakom den planerade satsningen står den nybildade ideella föreningen Skellefteå Summertime, där den erfarne festivalgeneralen Gunnar Karlsson är ordförande. Tillsammans med Anders Thylin och Peter Viklund planerar han någonting stort.

”Skellefteå summertime music & life festival” – ett årligt återkommande evenemang på Norrvallaområdet, som arrangörerna vill förvandla till en spännande och visuell plats att besöka både dagtid och kvällstid. Ett evenemang med starka internationella och svenska artister, intressanta mat- och restaurangkoncept samt roliga aktiviteter.

Arrangörerna vill till exempel erbjuda möjlighet att flyga luftballong och andra barn- och familjeaktiviteter. De vill även att festivalområdets utformning ska ge besökarna en känsla av att kliva in i en skogsdunge, snarare än att gå runt på asfalterade gator.

Annons

Många oklarheter ännu

Frågan är om allt detta förverkligas. Arrangörerna har sökt bidrag för att möjliggöra arrangemanget och på tisdagen röstade kommunstyrelsens arbetsutskott för att bevilja 650 000 kronor till sommaren 2021, men det måste klubbas i högre instans.

– Vi är jätteglada för det beslut som har tagits i dag, berättar Gunnar Karlsson.

Det återstår också att se vilket sorts evenemang som pandemin kommer att tillåta.

– Vi tycker att arrangemanget ser väldigt intressant ut. Vi hoppas att det ska gå att genomföra, säger kommunalråd Lorents Burman (S) efter sammanträdet.

Annons

Ambitionen är att festivalen ska anordnas mellan den 29 juli och 1 augusti näst år. Föreningen hoppas kunna samarbeta med Skellefteå FF och deras sommarturnering i innebandy. De vill även inleda lokala samarbeten kring musik och olika aktiviteter.

Binder sig inte långsiktigt

Föreningen har ansökt om mer pengar än vad kommunstyrelsens arbetsutskott har röstat ja till; 800 000 kronor för 2021 och 650 000 kronor vardera för 2022 och 2023.

Eftersom det handlar om ett nytt arrangemang tycker arbetsutskottet att festivalen behöver utvärderas innan Skellefteå kommun binder sig vid en längre finansiering.

Annons

– Avtalet för Stadsfesten är förlängt, så den kommer också att genomföras nästa år om det är möjligt, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson efter mötet.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons