Annons
Jonas Lundqvist, Robert Herrala, Lillemor Skogheden, Theresa Eriksson, Malin Åberg och Madelaine Sillfors – som ingår i arrangörsgruppen bakom Berättarfestivalen.

Nästan 90 programpunkter i årets Berättarfestival – snart är den här: ”Har fått pussla mer än vanligt”

KULTUR Om en vecka är det dags för Berättarfestivalen 2020.

Annons

Den 12 oktober intar den tolfte upplagan av Berättarfestivalen scenerna i Skellefteå med omnejd. Under veckan som följer kommer en hel uppsjö av evenemang att anordnas på 14 olika orter. Bland annat i Kåge, Boliden, Skelleftehamn och Bureå.

– Det här är inte bara för centralorten, säger en glad Robert Herrala, avdelningschef vid Nordiskt Berättarcentrum, som är huvudarrangör bakom festivalveckan.

Det finns närmare 90 programpunkter i år. Något färre än normalt. Jonas Lundqvist, kommunikatör, är samtidigt glad att det bjuds på så pass många. Årets arrangemang har inneburit en del utmaningar av naturliga skäl, bland annat i from av sena avhopp.

– Det har varit ett väldigt speciellt förarbete på grund av coronan. Tufft och intressant att jobba med. Vi har fått pussla mer än vanligt, men ändå fått ihop det, säger Jonas.

– Det faller ett stort ansvar på oss att se till att restriktionerna följs, säger Robert och berättar att festivalveckan brukar ha mellan 8 000 och 9 000 besökare ett vanligt år.

Saga Eserstam ska bjuda på en rolig och tänkvärd föreställning, lämplig för barnfamiljer.

Synliggör det som passar barn

Arrangörerna lyfter årets besök av aktivisten och konstnären Stina Wollter, som levererar en konstutställning, ett samtal om sin konst samt en scenföreställning.

– Hon är oerhört stridbar, en konstnär och opinionsbildare. Hon nöjer sig inte bara med att underhålla. Det rimmar väldigt väl med det vi vill göra, berättar Robert.

I år har Nordiskt berättarcentrum även jobbat särskilt för att synliggöra evenemang som vänder sig till barn och barnfamiljer. Det framgår i programmet, som kommer att finnas tillgängligt i fysisk form på offentliga platser som bibliotek med mera.

Annons

Bland annat kommer Saga Eserstam med den interaktiva berättarföreställningen Det stora vårkalaset, där barnen i publiken deltar och driver handlingen framåt.

– Jag åker runt och spelar den för årskurs 2 nu. Jag har tagit avstamp i en artikel om att barn är räddare i dag jämfört med förut, på grund av dagens läge i världen. Jag vill visa att det blir lättare när man pratar om det, man är aldrig ensam med en rädsla.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons