Annons
Baserat på pressmeddelande
Provtagning för covid-19. Pressbild: Region Västerbotten

Nästan 10 000 undersökta – så få var smittade på Campus i Umeå: ”Det är mycket glädjande”

NYHETER Det står klart att förekomsten av covid-19 bland studenter och medarbetare på Campus Umeå var mycket låg vid terminsstart och att smittspridningen heller inte ökade när undervisningen återigen blev campusbaserad med inresande från hela landet, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Mellan den 31 augusti och 14 september undersöktes förekomsten av sjukdomen bland studenter och medarbetare, för att öka kunskapen om hur covid-19 sprids.

Alla studenter och medarbetare med svenskt personnummer som befann sig vid Campus Umeå vid terminens start erbjöds delta i undersökningen. Den omfattade både enkätfrågor och egenprovtagning för covid-19 vid ett eller två tillfällen.

Endast 6 av de 9 907 deltagare hade en aktiv infektion av covid-19 under perioden.

I pressmeddelandet skriver Region Västerbotten att dessa fick information om vilka restriktioner och förhållningsregler som gäller. De kontaktades också av läkare och smittspårning genomfördes, där en av effekterna är att smittkedjorna bryts.

Anders Johansson, hygienöverläkare och projektledare för studien, tycker att det är värdefullt för lärosäten att veta att smittspridningen inte ökade vid terminsstarten.

– Det verkar gå att kombinera ett campus som sjuder av liv och erbjuder undervisning med att hålla tillbaka smittspridning, när den också avtar i det omgivande samhället.

Annons

Stephan Stenmark. smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, gläds över resultatet.

– Det är mycket glädjande att vi har hittat så få fall och att vi inte ser tecken till någon ökning under undersökningen, berättar han i pressmeddelandet och poängterar:

– Men det är fortsatt lika viktigt att följa rekommendationerna för att motverka smittspridning framöver. Studenter och personal som får symtom ska stanna hemma och hänvisas till Region Västerbottens erbjudande om provtagning, säger han.

Region Västerbotten förklarar att 6 703 av 9 907 deltagare lämnade i prov vid två olika tillfällen. Ungefär två tredjedelar var studenter och resterande medarbetare.

Annons

Drygt hälften av deltagarna var födda på 1990-talet. Nästan alla deltagare hade de senaste två veckorna befunnit sig i Sverige och ungefär 40 procent utanför länet.

Anders Johansson är glad att så många studenter och medarbetare har deltagit.

– 16 000 provtagningar har genomförts, vilket är en bra siffra med tanke på att många fortfarande jobbar och studerar hemifrån, säger han i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons