Annons
Anna "Pluck" Söderling och Mikael Lindgren. Pressbild: Patrick Degerman

Premiär för Selma Lagerlöfs klassiker: ”Berättelse om kärlek och försoning”

KULTUR På onsdagen hölls premiären för Västerbottensteaterns uppsättning av Selma Lagerlöfs roman "Kejsarn av Portugallien".

Annons

Regissören Åsa Ekberg beskriver verket som ”en berättelse om kärlek och försoning, en fars kärlek tills sin dotter, men också om att försonas med livet som det blev”.

När Jan och Kattrinas nya husbonde kräver betalning erbjuder sig dottern Klara-Gulla att resa till Stockholm, tjäna ihop pengarna och skicka hem det till Värmland. Det gör hon, men hemma börjar skvallret gå om hur hon egentligen tjänat ihop pengarna.

Pappa Jan skapar sin egen sanning om vad som har hänt – att dottern blivit upphöjd till kejsarinna och att han därmed är en kejsare. Västerbottensteatern beskriver det som att han, driven av kärlek och sorg, sedan går allt djupare i sin egen stollighet.

Annons

Tar hela registret i anspråk

I föreställningen gestaltas Jan och Kattrina av Mikael Lindgren och Anna ”Pluck” Söderling. Enligt teatern gränsar formen på framträdandet till berättarteater, med enbart två skådespelare på scenen. Det ser Åsa Ekberg som en spännande fördel.

Hon förklarar att skådespelarna får ta hela sitt register i anspråk.

– Det är snabba kast och nya situationer och samtidigt starka känslor och komplexa relationer. Att arbeta tillsammans med koreograf Ela Bauman har dessutom öppnat våra ögon för vad en rörelses kvalitet betyder, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Vidtar försiktighetsåtgärder

Onsdagskvällens premiär sker på Västerbottensteatern klockan 19.00. Enligt teatern har man vidtagit givna försiktighetsåtgärder och begränsningar, kopplat till covid-19.

Under höstsäsongen ska föreställningen även hållas på Stadshotellet och Medlefors.

Fakta: Kejsarn av Portugallien

Författare: Selma Lagerlöf.
Manus och regi: Åsa Ekberg.
Scenografi och kostym: Astrid Maya.
Mask och peruk: Helena Andersson.
Ljusdesign: Ronny Andersson.
Medverkande: Mikael Lindgren och Anna ”Pluck” Söderling.
Längd: 2 timmar inklusive paus.
Spelperiod i Skellefteå: Mellan den 23 september och den 14 november, i huvudsak på Västerbottensteatern men även på Skellefteå Stadshotell och Medlefors Hotell & Konferens. Föreställningen aka även ut på turné i Västerbotten, samt med gästspel i Norrbotten.

Källa: Västerbottensteatern

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons